Leeresztett ballon löki az eddigieknél is mélyebbre Washington és Peking kapcsolatát

külföld
2023 február 06., 14:07
comments 6

Pár nap alatt sokat romlott Washington és Peking kapcsolata, pedig már előtte sem volt túl fényes. Az elmúlt években kereskedelmi háborúról, Tajvan miatt kemény diplomáciai üzengetésről, legutóbb pedig már chipháborúról lehetett olvasni, most meg az Egyesült Államok légterében feltűnt „nagy magasságú” kínai ballon felbukkanása, illetve lelövése okozott feszültséget.

A kínai ballon, miközben zuhan az óceán felé február 4-én
photo_camera A kínai ballon, miközben zuhan az óceán felé február 4-én Fotó: Randall Hill/Reuters

Az első reakcióhoz képest Peking hétfőn még hevesebben ítélte el, hogy az amerikai kormány az Egyesült Államok légterében kiszúrt ballon lelövéséről döntött. Hszie Feng, a kínai külügyminisztérium miniszter-helyettese az amerikai nagykövetségen tiltakozott, szerintük ugyanis Washington megsértette a nemzetközi jogot, és az amerikaiak döntése súlyos csapást jelent a két ország kapcsolatában.

Peking álláspontja ugyanis az, hogy Washington ok nélkül alkalmazott katonai erőt egy pilóta nélküli polgári repülőeszközzel szemben. Hszie szerint az amerikaiak lépése árt a két kormánynak az elmúlt hónapokban arra tett erőfeszítésének, hogy javítsanak a kapcsolatukon. Épp a hétvégén járt volna először a Biden-kormány magas rangú tagja Kínában, de Antony Blinken külügyminiszter a ballon felbukkanására hivatkozva az utolsó pillanatban lemondta az útját.

A kínai álláspont pár nap alatt sokat keményedett, ami arra utal, hogy a ballon ügye további diplomáciai feszültséghez vezethet majd, és elemzők szerint az se elképzelhetetlen, hogy Peking nemzetközi fórumokhoz forduljon a nemzetközi polgári repülést szabályzó Chicagói Egyezmény megsértésével vádolva az amerikaiakat. Az mindenesetre látványos, hogy Peking minden egyes megszólalásában polgári repülőeszköznek nevezi a ballont, ami megágyazhat a feljelentésnek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.