Már nyolcvan Sparban lehet megszabadulni a használt sütőolajtól

környezetvédelem
2023 február 07., 09:59

Duplájára nőtt azon Sparok száma, ahol le lehet adni a használt sütőolajat, országszerte így már nyolcvan boltnál lehet megszabadulni az egyébként környezetszennyező, de újrahasznosítható anyagtól.

Budapesten is több ilyen üzletet találni, de a belvárosban továbbra is mindössze egy helyen leadni a használt sütőolajat vagy zsírt.

UPDATE 12:01: Olvasónk, Gábor jelezte, hogy valójában a SPAR egyetlen belvárosi üzletében se lehet használt sütőolajat vagy zsírt leadni, mert a térképen a belvárosi Baross utcában jelölt üzlet valójában a 20. kerületi Baross utcában van, csak rosszul jelölték. Köszönjük, Gábor, hogy figyeltél!

A Spar közleménye szerint 2021-ben több mint 13 tonna, 2022-ben pedig már közel 73 tonna használt sütőolajat és zsiradékot adtak le gyűjtőpontjaikon. Mint írják, környezetvédelmi szempontból rendkívül fontos a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj és zsiradék begyűjtése és újrahasznosítása, mert egyetlen csepp is káros hatással van az élővizekre.

Vagyis a használt sütőolajat senki ne öntse a lefolyóba, árokba, de még a kukába se. Magyarországon egy év alatt közel 25 ezer tonna használt étolaj keletkezik a háztartásoknál, ennek viszont csak a töredéke kerül gyűjtőpontokra.

A vásárlók üvegben, PET palackban vagy saját csomagolásukba visszatöltve is leadhatják a használt sütőolajat.