Az Egyesült Királyságba utazik szerdán Volodimir Zelenszkij

háború
2023 február 08., 09:43
comments 4

A háború kitörése óta először látogat az Egyesült Királyságba Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, írja a BBC. A Downing Street közölte, hogy Zelenszkij szerdán találkozik Rishi Sunak miniszterelnökkel, később pedig beszédet mond a parlamentben. Az ukrán elnök tavaly márciusban videókapcsolaton keresztül szólt a képviselőkhöz, ez volt az első alkalom, hogy külföldi vezető a Képviselőház üléstermében szólalt fel.

Sunak és Zelenszkij Kijevben november 19-én.
photo_camera Sunak és Zelenszkij Kijevben november 19-én. Fotó: UKRAINIAN PRESIDENCY/Anadolu Agency via AFP

Közölték továbbá, hogy a brit kormány felajánlja, hogy a NATO-szabványoknak megfelelő, fejlett technológiájú harci repülőgépek üzemeltetésére nyújt kiképzést ukrán pilótáknak. Az is várható, hogy az Egyesült Királyság újabb szankciókat jelent be Oroszország ellen. A közlemény szerint nagyobb hatótávolságú fegyvereket is küldenek a britek, amiket az oroszok által támadott kritikus infrastruktúra védelméhez tudnak használni az ukránok.

Január közepén Sunak telefonon tárgyalt Zelenszkij elnökkel, akinek elmondta, hogy a brit kormány az eddigieknél intenzívebb támogatást adna Ukrajnának, és ennek jegyében Challenger 2 típusú harckocsikkal és további tüzérségi rendszerekkel látja el az ukrán hadsereget.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.