Erdogan elismerte, hogy „voltak problémák” a földrengést követő mentéssel

külföld
2023 február 08., 21:08
comments 8

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán a katasztrófa sújtotta övezetbe látogatott és elismerte, hogy voltak problémák azzal, ahogy kormánya a hétfői dél-törökországi pusztító földrengésekre reagált. A mentőcsapatok lassú érkezése miatt ugyanis a földrengés áldozatai közül sokan dühösek voltak. Eközben Törökországban és a szomszédos Szíriában a halálos áldozatok száma együttesen már meghaladta a 12 ezret.

Erdogan Kahramanmarasban bejárja a romokat február 8-án
photo_camera Erdogan Kahramanmarasban bejárja a romokat február 8-án Fotó: ADEM ALTAN/AFP

Újságíróknak nyilatkozva az elnök azt mondta, hogy voltak problémák az utakkal és a repülőterekkel, de ma már jobb a helyzet. „Holnap és azután még jobbak leszünk. Még mindig vannak problémáink az üzemanyaggal ... de ezeket is leküzdjük” - mondta Erdogan, és megígérte, hogy senki sem marad fedél nélkül. Később elítélte a kormány válaszlépéseit ért kritikákat: „Ez az egység, a szolidaritás ideje. Egy ilyen időszakban nem tudom megemészteni, hogy az emberek politikai érdekből negatív kampányt folytatnak.”

Rengeteg károsult nem tudott hova menni a fagyos téli időben, és a romhalmok mellett napok óta várják a mentőcsapatokat, hogy kiszedjék onnan a családtagjaikat és barátaikat. Sokan arra panaszkodtak, hogy a csapdába esettek mentéséhez hiányzik a felszerelés, a szakértelem és a segítség - néha még akkor is, amikor hallani lehetett a romok alól a segélykiáltásokat. Magyar mentőcsapatok is a helyszínen vannak, eddig már 21 embert mentettek ki.

A háború sújtotta Szíriában sem jobb a helyzet, az ország ENSZ-nagykövete elismerte, hogy a kormány „nem rendelkezik megfelelő képességekkel és felszereléssel.” (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.