Willi Orbán azért hagyja ki a fontos hétvégi rangadót, mert éppen egy ember életét menti meg őssejtdonorként

ÉLET
2023 február 08., 14:27
comments 3

Szombaton kulcsfontosságú rangadót játszik a Bundesligában 4. helyen álló, de a bajnoki címre is esélyes RB Leipzig a pillanatnyilag második Union Berlin ellen. De a lipcsei csapat egyébként jó formában lévő középhátvédje, a magyar válogatottban is alapember Willi Orbán valószínűleg nem fog játszani, jóllehet, nem sérült.

Meccselés helyett ugyanis potenciálisan egy számára ismeretlen rákbeteg életét fogja megmenteni az őssejtjeivel.

photo_camera Fotó: JAN WOITAS/dpa Picture-Alliance/AFP

Orbán hat évvel ezelőtt, 2017-ben jelentkezett őssejtdonornak. Aki ilyet vállal, és a kivizsgálás alapján alkalmas is rá, azt felveszik a donorlistára. Majd riasztják, ha olyan betegnek támad sürgősen szüksége őssejtekre, aki genetikailag passzol hozzá. Orbán esetében ez most, hat év elteltével történt meg először. (Az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztató anyaga szerint a hazai donorok esetében a kiválasztás esélye évente egy a tízezerhez.)

Orbán szombat óta speciális injekciókat kap, vasárnap óta pedig nem is edz a csapattal.

A csontvelőben termelődő őssejteket kétféle módon nyerik ki a donorok szervezetéből. Vagy a csípőlapátból vesznek csontvelőmintát, vagy – ma már ez a jóval gyakoribb, mert sokkal kisebb beavatkozás – a vérből nyerik ki az értékes sejteket. Willi Orbán esetében is ez a helyzet, ami abból derül ki, hogy esetében injekciókúra előzi meg a mintavételt. Az injekciók azért szükségesek, mert a perifériás vérben normál körülmények között nem úszkál elegendő őssejt, de a csontvelő megfelelő szerekkel rávehető, hogy többet eresszen ki magából. A gyógyszeres turbózás után a levétel úgy zajlik, hogy közel négy órán át szűrik ki az őssejteket a donor véréből.

„Naná, hogy meglepődtem, amikor megtudtam, hogy megfelelnek valakinek az őssejtjeim – nyilatkozta Orbán. – Nem volt kérdés, hogy a lehető leghamarabb adni fogok belőlük. Esély van arra, hogy potenciálisan megmentsem valakinek az életét, minimális erőfeszítéssel. Nem is volt kérdés, hogyan döntök. Lehet, hogy kihagyom az Union elleni meccset, de hiába vagyok ambiciózus a sportban, a futball nem a legfontosabb dolog. (…) Remélem, hogy ez az eset másokat is arra fog inspirálni, hogy jelentkezzenek őssejtdonornak” – mondta a magyar válogatott focista.

(Ha feltámadt benned az érdeklődés a donorkodás iránt, a feltételekről itt olvashatsz.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.