A legendás újságíró megírta, hogy Amerika robbantotta fel az Északi Áramlatot, de mire alapozza ezt?

külföld
2023 február 09., 08:40
comments 87
  • Az Egyesült Államok áll az Északi Áramlat gázvezetéknél történt szeptemberi robbantás mögött, közölte Seymour Hersh amerikai újságíró.
  • Az óriási jelentőségű állítást mindössze egyetlen névtelen forrás elmondása támasztja alá.
  • Hersh újságírás-történelmi figura, akinek az elmúlt években egyre meredekebb állításai voltak.

Ebben az ügyben talán nem indokolatlan azt mondani: felrobbantotta az internetet szerdán Seymour Hersh amerikai újságíró cikke, amelyben azt állítja, az Északi Áramlat gázvezetéknél történt robbantásokat az Egyesült Államok szervezte meg és hajtotta végre.

Az eset szeptemberben történt az Oroszországot Németországgal összekötő orosz gázvezetékpáron a Balti-tengeren. A svéd ügyészség nyomozása egyértelműen arra jutott, szándékos robbantás történt. A német ügyészség szerint nincs bizonyíték az orosz érintettségre. Hogy ki az elkövető, arra nincs hivatalos magyarázat. Az ugyanakkor az első pillanattól világos volt, egy ilyen robbantásnak súlyos katonai következményei lehetnek. A Kreml tagadta, hogy közük lenne a szabotázsakcióhoz.

A robbanás helyén felbugyogó gáz Dánia partjainál 2022. szeptember 27-én, a dán légierő egyik F-16-osából fényképezve.
photo_camera A gázszivárgás a dán légierő egyik F-16-osa pilótájának a fényképén. Fotó: Ritzau Scanpix via Reuters

Ebben a helyzetben érkezett meg Hersh cikke, ami részletesen leírja, hogy a CIA és az amerikai kormány norvég segítséggel hajtotta végre a robbantást. A cikk állítása szerint egy nyári, BALTOPS 2022 nevű NATO-hadgyakorlat leple alatt rögzítették a vezetékekre a távirányítású bombákat. A cikk szerint Joe Biden elnök meg akarta akadályozni Oroszországot abban, hogy az energiaszállítást politikai fegyverként használja. A terven Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó irányításával dolgoztak 2021 decembere óta, és igyekeztek mindent megtenni azért, hogy az amerikai részvétel ne legyen bizonyítható. Hersh cikke azt állítja, hogy a norvég haditengerészet javasolta az alkalmas helyszínt a robbantásra, és a bombák aktiválásában egy norvég repülőgép is részt vett.

A Fehér Ház szóvivője teljesen hamisnak nevezte a történetet.

Hogy mire alapozza a potenciálisan világtörténelmi jelentőségű állításokat Seymour Hersh? Egyetlen anonim forrás elmondására, aki, megfogalmazása szerint, ismeri az akció részleteit.

Ez merőben szokatlan ilyen horderejű ügyeknél. Hogy miért kelt ekkora feltűnést egy látszólag gyenge lábakon álló cikk? Itt jön a képbe, hogy ki a szerző, és hol jelent meg a cikk.

photo_camera Seymour Hersh 2004-ben. Fotó: ALEX WONG/Getty Images via AFP

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.