Hétezer munkahelyet szüntet meg a Disney

külföld
február 09., 08:38

A Disney átszervezésének részeként 7000 munkahelyet szüntetnek meg. A leépítésektől 5,5 milliárd dolláros megtakarítást és a streaming nyereségessé tételét várják. A bejelentés hatására 4,7 százalékkal ugrottak a vállalat részvényei. Az elbocsátások a Disney globális munkaerő-állományának 3,6 százalékát teszik ki.

photo_camera Bob Iger 2022 nyarán, amikor épp nem vezérigazgatója, csak igazgatótanácsi elnöke volt a Disneynek Fotó: KEVIN DIETSCH/Getty Images via AFP

A leépítést levezénylő Bob Iger vezérigazgató tavaly novemberben tért vissza a Disney élére, miután a cég - Iger 2020-as távozása után - mélyrepülésbe kezdett. A változtatásoknak valószínűleg az aktivista befektetőként emlegetett Nelson Peltz kísérletéhez is köze van. Peltz, aki befektetéseivel aktívan próbálja megváltoztatni az általa kiválasztott cégeket, most a Disney igazgatótanácsába próbálja beszavaztatni magát. „Örülünk, hogy a Diseny hallgat [ránk]” - mondta Peltz vállalatának szóvivője.

„Ez az átszervezés költséghatékonyabb, összehangoltabb működést fog eredményezni” - mondta Iger elemzőknek egy videokonferencián. Elmondása szerint továbbra is a streaming, illetve annak profitábilitása a Disney legfőbb célja. A Disney - öt éven belül harmadik - átszervezésére azért is volt szükség, mert az új feliratkozók száma csökken, és a cég a streaming-történetében először vesztett előfizetőket.

photo_camera Fotó: PATRICK T. FALLON/AFP

Hasonló leépítések voltak az elmúlt egy évben más médiavállalatoknál, és techcégeknél is. Az egyik ok az lehet, hogy a Covid alatt jól teljesítő szolgáltatások a járvány után nem a megszokott tempóban folytatták növekedésüket, így sokan túlvállalták magukat. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.