Újabb ember fejét zúzták szét pöröllyel azok, akiknek Bencsik András drukkol

háború
2023 február 13., 17:53
comments 25

Az orosz Wagner zsoldoscsoport közzétett egy videót, ami egy, állítólag az ukránokhoz átpártolt katonájuk brutális meggyilkolását mutatja be.

A Wagnerhez köthető Gray Zone Telegram-csatorna videóján az látható, ahogy a katona megadja a nevét és a beszervezésének adatait, mire egy férfi pöröllyel fejbe vágja egy pincében. A Gray Zone az állítólagos árulót a krími születésű, 44 éves Dmitrij Jakuscsenkóként nevezte meg, aki állítólag 4 nappal azután, hogy a Wagner harcosa lett, átállt az ukránokhoz.

A videó első részében ukrán fogságban volt látható, a BBC szerint a klip az ukrán Espreso.TV csatornától származott. A felvételen Jakuscsenko felvetette, hogy a Krím néhány éven belül visszakerülhet Ukrajna ellenőrzése alá. A szöveg szerint a férfit korábban gyilkosságért börtönbe zárták, de megragadta a lehetőséget, hogy a börtönökben toborzó Wagnerért harcolva elhagyja a börtönt.

A férfit Dnyipróban ütötték le, majd egy pincében tért magához. A videó szerint miután elmondja, kicsoda ő, több, a fejére mért csapással kivégzik a férfit, a videó feliratával azon viccelődnek, hogy tárgyalás sem volt.

A Wagner csoport katonái pöröllyel végeznek ki egy dezertált, majd elfogott orosz katonát 2023 februárján.
photo_camera Forrás: Gray Zone/Telegram

A Wagner három hónapja hasonló kalapácsos kivégzésről szóló videót tett közzé, majd véres pörölyt küldött az Európai Parlamentnek.

A Wagnernek több ezer katonája vesz részt súlyos harcokban Ukrajnában. A magát katonai magáncégnek nevező csoport 2014-ben kezdett működni a Krímben. Azóta Szíriában, Ukrajna más részein és Afrikában működik, és brutalitással és háborús bűnökkel vádolják.

A Wagner alapítója, Jevgenyij Prigozsin régóta kötődik a Kremlhez: „Putyin séfjének” becézték, amiért az orosz elit és a fegyveres erők számára nyújtott vendéglátást. Prigozsin a Wagnernek tulajdonította a kelet-ukrajnai Bahmut elleni offenzívát, lekicsinyelve az orosz hadsereg szerepét.

Minden eddiginél nagyobb ütemben esnek el az orosz katonák Ukrajnában, egy teljes orosz dandár megsemmisülhetett Vuhledarnál. Gyina Hapajeva szociológus-történész szerint a Kreml hivatalos világképe az apokaliptikus halálkultusz lett.

A NATO főtitkára már látja az orosz offenzíva kezdetét. Közben Szijjártó Péter Minszkben a Szjarhej Alejnyik belarusz külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat sürgetett. Bencsik András fideszes megmondóember viszont a minap a Hír Tv-n bevallotta, hogy az oroszoknak drukkol.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.