Spanyolországban megszavazták a fizetett menstruációs szabadságot

külföld
2023 február 16., 17:38
comments 6

Jelentős törvénycsomagot fogadtak el Spanyolországban:

  • Első európai országként megszavazták, hogy fizetett szabadságra mehetnek azok a nők, akik orvosi papírral igazolják, hogy fájdalmas a menstruációjuk.
  • Megkönnyítették a nemváltoztatást a személyi igazolványban: nem kell már orvosi diagnózist felmutatni a nemi diszfóriáról, és hormonkezelésre sincs szükség. Elég benyújtani a kérvényt, és három-négy hónapon belül módosítják az iratokat. (12-13 éveseknél bírói, 14-15 éveseknél pedig szülői jóváhagyásra lesz szükség.)
  • 16-17 éves lányok már szülői hozzájárulás nélkül is kérhetnek abortuszt.
  • Ingyen elérhetővé teszik a menstruációs eszközöket és fogamzásgátló tablettákat a középiskolákban.

Az új szabályok 191-60 arányban mentek át a törvényhozáson. A spanyolországi reformokról korábban részletesebben is írtunk. (BBC)

photo_camera Irene Montero, a törvénycsomagért felelős spanyol egyenlőségügyi miniszter decemberben a törvényhozásban Fotó: THOMAS COEX/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.