A NATO nem a biztonságunkat garantálja, hanem veszélyt jelent Magyarországra - írja a Magyar Nemzet

belföld
2023 február 17., 09:02
comments 55

A Magyar Nemzet csütörtökön a történelem legembertelenebb zsarnokságának és a gonosz birodalmának nevezte az Európai Uniót, pénteken pedig ez a mondat jelent meg az újság hasábjain:

„A NATO nem a biztonságunkat garantálja, hanem veszélyt jelent Magyarországra, de egész Európára nézve is.”

Ezt nem lehet nem tendenciaként értelmezni. Hogy mi lehet a magyarázat?

  • A közvélemény figyelmének elterelése, legyen min csámcsogni napokig, miközben Isten tudja, milyen lényeges dolgok történnek.
  • Az USA-ellenes cikk válasz arra, hogy egy hete Budapesten járt Samantha Power, az amerikai külpolitika egyik befolyásos szereplője, aki civil szervezetek vezetőivel, gimnazistákkal, független újságírókkal találkozott.
  • Tényleg benne van a pakliban a moszkvai vezetésű Független Államok Közössége felé fordulás, a közvélemény tesztelése zajlik.
  • A Magyar Nemzetnek sikerült leráznia magáról az állampárt béklyóját, szabadságharcuk eredményeként azt írnak, amit akarnak, szombaton állítólag harcos ukránpárti írás jelenik majd meg.

Ágoston Balázs arról ír a Magyar Nemzetben megjelent véleménycikkében, hogy az 1997-es NATO-népszavazáson a részvétel nem érte el az 50 százalékot, és mindössze a szavazásra jogosultak 41 százaléka szavazott a belépés mellett. (Oké, ha így számolunk, akkor a Fidesz 2022-ben 70 százalékos részvétel mellett ugyan, de csak 39 százalékot szerzett.) Az akkori parlamenti pártok közül egyedül a csatlakozást nem támogató MIÉP-nek volt igaza, írja a lap.

A szerző a NATO 1990 utáni bővítését agresszív terjeszkedésnek nevezi, szerinte Amerika megszegte az oroszoknak adott becsületszavát arról, hogy Németország egyesítéséért cserébe nem terjeszkednek Kelet felé:

„Vagyis az Egyesült Államok folytatta a hidegháborút, hasznos hülyék tömegeit előállítva és arra kapható gazembereket fizetett ügynökévé téve felvonulási terepnek használva Európát Oroszország ellen.”

A NATO és az USA hidegháború utáni bűnlajstromán szerepel a 2001. szeptember 11-i Amerika elleni, „máig homályos hátterű merényletek” utáni afganisztáni megtorlás, Irak lerohanása, Jugoszlávia 1999-es bombázása, Slobodan Milošević és Viktor Janukovics hatalmának megdöntése, Miheil Szaakasvili és Viktor Juscsenko hatalomra segítése.

A szerző szerint Ukrajna nyílt diktatúrává vált, ahol betiltották az ellenzéki pártokat és a kritikus médiát, Oroszországot pedig amerikai bujtogatásra addig-addig provokálták, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kénytelen volt megindítani a háborút. Az USA „nyíltan terrorista országgá vált”, hiszen az Északi Áramlat gázvezetéket az ő utasításukra robbantották föl.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.