Pánik tört ki, miután újra 6,3-as erősségű földrengés rázta meg a török-szíriai határvidéket

katasztrófa
2023 február 20., 17:38

Két kilométeres mélységben 6,3-as erősségű földrengés rázta meg hétfőn a török-szíriai határvidéket – közölte az Európai Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC).

A rengéseket Szíriában, Jordániában, Izraelben, Egyiptomban és Libanonban is érezték. A török katasztrófavédelem, az AFAD szerint a 6,4-es erősségű földrengés központja a Hatay török tartományban található Defne város környékén volt. Ezt követte pár perccel később egy második, 5,8-es erősségű rengés, melynek központja Samandagban volt.

Az NTV televízió arról számolt be, hogy a rengés következtében néhány megrongálódott épület összedőlt. Hatay polgármestere szerint emberek rekedtek a romok alatt.

A Reuters két riportere szerint a rengések erősek és tartósak voltak, épületeket rongáltak meg, és port hagytak az éjszakai levegőben Antakya központjában. Arról is beszámoltak, hogy az emberek az utcára vonultak, volt, aki elájult, miközben a hatóságok ide-oda rohangáltak, hogy ellenőrizzék a többnyire sátrakban elhelyezett lakosság épségben van-e.

A hétfői 6,4-es erősségű földrengés a szíriai Idlíb és Aleppó régióját is súlyosan érintette. Médiajelentések szerint épületek dőltek össze, és az áram- és internetszolgáltatás is szünetel egyes területeken.

Két héttel ezelőtt ugyanebben a régióban pusztított 7,8-as erősségű földrengés, aminek következtében legalább 41 ezer ember vesztette életét. A túlélők keresésében a Hunor magyar mentőcsapat is segített, aminek az egyik tagjával interjút is készítettünk. (Reuters, MTI)