Nem kér bocsánatot Ben Stiller, amiért blackface-t és gettó-szlenget használnak a Trópusi viharban

FILM
február 23., 20:54
comments 50

A közösségi médiában terjedő hírekkel ellentétben nem kért, és továbbra sem kér bocsánatot Ben Stiller, amiért tizenöt évvel ezelőtt mozikba került Trópusi vihar című filmjét blackface-szel és gettó-szlenggel tömte tele, írja a színész egy Twitter-bejegyzésben.

A film bizonyos elemei már a 2008-as megjelenéskor is sokaknál kiverték a biztosítékot - főleg a blackface huszadik század eleji, kifejezetten rasszista áthallása miatt -, nemhogy most, évekkel a Black Lives Matter és a #Metoo-mozgalom után, ezért egyes felhasználók Twitteren szólították fel Stillert, hogy kérjen bocsánatot. A közönség egy része viszont akkor is, továbbra is ironikusnak, viccesnek és Hollywoodot kifigurázónak tartja a filmet, és a feketére mázolt Robert Downey Jr-t.

Stiller - aki a film rendezője és egyik főszereplője - keddi Twitter-bejegyzésében azt írta: „Nem kértem, és nem is fogok bocsánatot kérni a Trópusi viharért. Nem tudom, ki mondta ezt nektek. Botrányt keltő, vitatott film, amióta bemutattuk, de büszke vagyok rá és mindenkinek a munkájára, aki benne volt". A filmet pár évvel ezelőtt leszedték a Netflix kínálatából, de nem tisztázott, ennek volt-e bármi köze a rasszista vádakhoz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.