A rendőrség kiengedte a viperás támadásokkal gyanúsított magyar aktivistát

bűnügy
2023 február 24., 18:49
comments 2

Az újabb bizonyítékok elemzése alapján a rendőrség megszüntette a viperás támadások magyar gyanúsítottjának letartóztatását. A nőt szabadon is engedték, ugyanakkor a bűntetőeljárásnak továbbra is gyanúsítottja, közölte a rendőrség.

A 42 éves magyar nőt, D. Krisztinát azután vették őrizetbe, hogy a kitörés napja előtt több maszkos-viperás támadás történt Budapesten szélsőjobboldaliak ellen. Az ügyben letartóztattak több külföldit, akik antifasisztának vallották magukat, az ő esetükben az elfogáskor fegyvereket is találtak. A magyar nőt otthonából állították elő, nála elsősorban a ruházat felismerésére hivatkoztak a felvételek alapján.

A nő tagadta, hogy köze lett volna a támadásokhoz, neve ugyanakkor kiszivárgott a szélsőjobboldali sajtóba, akik minden adatát közölték. Kiderült, hogy a baloldali Szikra Mozgalom tagja - ez a mozgalom juttatta a parlamentbe Jámbor Andrást, akinek a kormánymédiában a lemondását kezdték követelni.

A mozgalom a letartóztatás híre után azt közölte, a nő információik szerint nem beszél idegen nyelveket, és legjobb tudomásuk szerint nem állt kapcsolatban külföldi antifasiszta szervezetekkel.

Az aktivista szabadon engedése után a Szikra arról adott ki közleményt:

„Továbbra is elhatárolódunk minden erőszakos tevékenységtől, és bízunk benne, hogy mihamarabb felelősségre vonják a bűncselekmények tényleges elkövetőit. Ha pedig bebizonyosodott, hogy a hatalom meghurcolt egy ártatlan aktivistát, miközben passzívan nézte a szélsőjobboldali fenyegetéseket és uszítást, akkor politikai és morális elégtételt fogunk venni.”

A rendőrség eközben elfogatóparancsot adott ki egy újabb német nő ellen a támadásokkal kapcsolatban.

Változott ugyanakkor egy másik, a kitörés napján történt erőszakos eset megítélése. Az antifasiszta támadásokról szóló hírek megjelenése után szélsőjobboldaliak támadhattak meg többeket Budapesten - ezeket az ügyeket a rendőrség eddig nem közösség tagja elleni erőszaknak, hanem sima garázdaságnak kezelte. (Ellentétben az antifasiszta támadásokkal, ahol egyből közösség tagja elleni erőszakról volt szó.) Egy esetben ez most megváltozott.

Az 52 éves S. Tibort az Ostrom utcánál történt bántalmazás miatt hallgatták ki. Eddig garázdasággal gyanúsították, most már közösség tagja elleni erőszak a gyanú.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.