Egy év totális háború

reggel 4
2023 február 24., 06:37

Jó reggelt! Egy évvel ezelőtt arra ébredtünk, hogy háború van a szomszédunkban. Az évfordulóról már napokkal, hetekkel korábban elkezdtek cikkezni és szakérteni, ami abszolút indokolt, hiszen 365 napja óránként záporoznak ránk a hírek, és ez jó alkalom arra, hogy kicsit emésztgessük, mi történt. Ez a hírlevél is jórészt ilyen anyagokat szed össze a tegnapi termésből.

photo_camera Egy évvel ezelőtti térkép Fotó: AFP/444

Nagyszabású áttekintésében Rácz András arról ír, hogy békét várni az Ukrajna elleni totális agresszió évfordulóján teljesen megalapozatlan, a háború sokáig velünk marad, akár a mostaninál magasabb intenzitáson. Még egy orosz katonai vereség sem hozná el a teljes lezárását.

Ha Ukrajnának nem segít a NATO, akkor már Munkácson lennének az oroszok - mondja interjúnkban Dunay Pál, a George C. Marshall Európai Biztonsági Központ professzora. De arról is szó esik, hogy Orbán egy szatócsboltot üzemeltet, az EU vagy a NATO egyhangú döntésekért cserébe pénzt vagy más engedményt kér, csak akkor engedünk, ha a németek vagy az amerikaiak ránk fekszenek.

„Európa energiaellátása lényegében orosz gáz nélkül működik. Németország tankokat szállít Ukrajnába. Ukrajna, Moldova és Bosznia-Hercegovina európai uniós tagjelölti státuszt kaptak” - emel ki párat a Mehr Licht! a tragikus évfordulóra beálló történelmi változásokból.

„Ha a Nyugat úgy reagálna az orosz agresszióra, ahogy Magyarország esetében ‘56-ban, akkor megismétlődne Közép-Európa tragédiája” - ez már az ukrán szakértők évértékelőjén hangzott el, ahol a hidegháborús helyzet élesedéséről és demokratikus küzdelemről adtak elő.

Danny Kemp az elsők között volt, akik a bucsai mészárlás helyszínéről tudósítottak. A Lakmusznak elmesélte, hogyan kapcsolt újságíróként „automata" üzemmódba, miközben a holttesteket fényképezte, és hogy lassan egy év távlatából mit tud mondani a kétkedő ismerőseinek.

A háború kitörése - illetve a nyolc éve tartó orosz agresszió brutális léptékváltása - utáni hónapokban nagyon sok személyes történetet írtak meg. Ezek megritkultak, de nem tűntek el: ilyen például annak az ukrán házaspárnak a története, akik együtt harcoltak és együtt is haltak meg.

Friss hírek: az Eurobarométer szerint az uniós polgárok továbbra is támogatják Ukrajnát és a szankciókat, még a magyarok 56 százaléka is. A Spiegel szerint Kína kamikaze drónok eladásáról tárgyal Oroszországgal. Zelenszkij szerint ez a győzelem éve lesz. Szimbolikus gesztusként az ENSZ határozatban szólította fel kivonulásra Oroszországot.

4XBELPOL

Schadl György az első előkészítő tárgyaláson. Ahhoz nem járult hozzá, hogy a tárgyalóteremben fotózzák.
photo_camera Schadl György az első előkészítő tárgyaláson. Ahhoz nem járult hozzá, hogy a tárgyalóteremben fotózzák. Fotó: Németh Dániel/444
  • Völner tanúként idézné Varga Juditot a bíróságra, és Schadl is mindent tagad a bíróságon
  • Rendkívüli dolog történt a Fidesz frakcióülésén, „komoly vita” alakult ki, amikor Orbán a finn és a svéd NATO-csatlakozás támogatását kérte
  • 5 millió forint fölé emelkedik Orbán Viktor fizetése
  • Donáth Anna: Bíróságon támadjuk meg a debreceni vízmérgező akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét

4XÉLET

  • Hogyan lehet elérni, hogy ne gázoljanak halálra több gyalogost Budapest és más magyar városok központjában?
  • Továbbra is toronymagasan Európa-rekorder a magyar infláció
  • Történelmi csúcsot döntött a kórházak adóssága januárban
  • Mit keres egy villanyoszlop a balatonfüredi focipálya kellős közepén?

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.