Moszkva moldovai megtorlással fenyeget

külföld
2023 február 24., 14:22

Az orosz külügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogyha a Dnyeszter túli régióban állomásozó csapatainak bántódása esik, akkor azt Oroszország elleni közvetlen támadásnak tekinti és az elkövetők ehhez mért válaszcsapásra számíthatnak, írja a Guardian.

A Dnyeszteren túli régió 1990-ben szakadt el az akkor még szovjet tagköztársaság Moldovától, azóta orosz szeparatisták irányítják.

A feszültség fokozódását jelzi, hogy az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy Ukrajna a terület lerohanását tervezi.

Ki lesz a következő? - transzparens egy csütörtöki bécsi tüntetésről
photo_camera Ki lesz a következő? - transzparens egy csütörtöki bécsi tüntetésről Fotó: ALEX HALADA/AFP

Maia Sandu, Moldova nyugatbarát elnöke közel két hete figyelmeztetett: az oroszok puccsra készülnek, putyuinista bábkormányt akarnak Moldova élére állítani.

Egyébként Sandu volt a múlt heti Müncheni Biztonsági Konferencia egyik legnagyobb sikert aratott vendége. „Légvédelemre van szükségünk. Támogatásra a kibertámadások ellen. Támogatásra az orosz propaganda leküzdésére. Támogatásra a közösségi hálózatokkal szemben, mert azok a mi kéréseinkre egyáltalán nem figyelnek” - mondta.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.