Az amerikai energiaügyi minisztérium tanulmánya szerint a koronavírus laboratóriumból szivároghatott ki

járvány
2023 február 26., 19:39
comments 8

Az USA energiaügyi minisztériumának 2021-es frissített és minősített tanulmánya, amit a Fehér Háznak és magas rangú amerikai törvényhozóknak nyújtottak át, azt állítja, hogy a világjárványt előidéző koronavírus nagy valószínűséggel laboratóriumi szivárgásból bukkant fel, de nem egy fegyverprogram részeként – írja a Wall Street Journal.

A minisztérium megállapítása – ami eltér a vírus megjelenésével kapcsolatos korábbi tanulmányoktól – a Nemzeti Hírszerzés igazgatója, Avril Haines hivatalának egyik iratában áll. Ebben az áll, hogy az FBI „mérsékelt bizalommal” tett megállapítása szerint a vírus azután terjedt el, hogy egy kínai laboratóriumból kiszivárgott.

Az energiaügyi minisztérium következtetése – ami 17 amerikai laboratóriumból álló hálózatot felügyel, beleértve a fejlett biológia területeit is – annak ellenére jelentősnek tekinthető, hogy a jelentés szerint az ügynökség „alacsony bizalommal” hozta meg frissített ítéletét.

photo_camera Illusztráció: Design Cells/DCE/Science Photo Library via AFP

A Covid-19 eredetére vonatkozó, egymásnak ellentmondó hipotézisek középpontjában vagy egy azonosítatlan állat áll, amiről a vírust emberre terjedt, vagy egy vuhani kínai kutatólaboratórium, amiből a vírus véletlenül szivároghatott ki. Az energiaügyi minisztérium frissített megállapításai ellentmondanak négy másik amerikai hírszerző ügynökség jelentéseinek, amik arra a következtetésre jutottak, hogy a járvány egy fertőzött állatról terjedt át természetes úton. Két ügynökség továbbra is bizonytalan.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó elismerte, hogy az amerikai hírszerző ügynökségeken belül „különféle nézetek” vannak a kérdésben. (A tudományos közélet 2021 közepe óta egyre inkább hajlott a laboratóriumos elmélet felé.)

A Covid-19 terjedése – aminek az okozója csak egy a fertőző koronavírusok sorában – 2020 elején váratlanul érte a globális egészségügyi szerveket. Az Egészségügyi Világszervezet szerint azóta közel 7 millió ember halálát okozta világszerte, és megzavarta a kereskedelmet meg az utazást is.

Az eredeti, 2021-es amerikai hírszerzési jelentés szerint a Covid-19 először a kínai Vuhanban terjedt el, legkésőbb 2019 novemberében, amikor a Vuhani Virológiai Intézet három kutatója (akik állítólag részt vettek a koronavírus-kutatásban) eléggé betegek lettek ahhoz, hogy kórházi ellátást kérjenek.

A frissített, ötoldalas NIC-értékelés „az új értesülések, az akadémiai irodalom további tanulmányozása és a kormányon kívüli szakértőkkel folytatott konzultáció fényében készült”, és a Kongresszus republikánus képviselői éppen további információkat követelnek – írja a Wall Street Journal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.