Szoláris magyar: az alternatív írásrendszer, melyben a cél, hogy ne csak belülről legyen szép a magyar nyelv

nyelv
2023 február 26., 10:46
comments 25

Pár napja a reddit r/hungary aloldalán bukkant fel egy alternatív magyar írásrendszer, a szoláris magyar. A titkosírásokból és sci-fikből ismert mesterséges nyelvek hangulatát idéző írásrendszerben nem a latin ábécé megszokott betűivel, hanem naprendszerek ábrázolását idéző szimbólumok révén lehet átadni tartalmakat. Mint az írásmód mellé készült leírásban az alkotója fogalmazott, a cél az volt, hogy ez a nyelv ne csak belülről legyen szép, mint az anyanyelvünk, hanem kívülről is esztétikus legyen.

Példamondat a szoláris magyar használatáról
photo_camera Példamondat a szoláris magyar használatáról Fotó: Horváth Vilmos

Az eredeti posztból az is kiderült, hogy az írásrendszer publikálását négy hónapnyi munka előzte meg, és a szoláris magyar látványos érdeklődést váltott ki a hazai reddittes közönségben, pár nappal a bemutatása óta már elkészült az első online generátor is, és sorra születnek a további ötletek.

A szoláris magyar megalkotója a 18 éves Horváth Vilmos, aki jelenleg az AKG végzős diákja. Arról, hogy miért vágott bele ebbe a projektbe, mi jelentette számára legnehezebb kihívást, vagy hogy merre szeretné továbbvinni az egészet, levélben kérdeztük.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.