A Radnóti tanárainak 40 százaléka bojkottálja az érettségit

oktatás
2023 február 27., 16:31
comments 2

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanárainak 40 százaléka bojkottálja az érettségit, ezzel is próbálva nyomást gyakorolni a kormányra - mondta Schiller Mariann, a Radnóti vezető magyar tanára az ATV-nek. Ez azt jelenti, hogy a az iskola összes tanára, aki emelt szinten érettségiztet vagy középszintű vizsgánál elnök lehet, megtagadja a vizsgáztatást.

Az érettségi bojkottját a tatai Eötvös József Gimnázium 32 pedagógusa indította el, azóta már több mint 200 tanár csatlakozott a kezdeményezéshez. "Arra számítunk némi naivitással, hogy kénytelenek lesznek mégiscsak elgondolkodni azon a kilenc ponton, amit egy éve próbálunk az oktatás irányításon valahogy keresztül verni, hogy legalább észre vegyék, hogy mik a gondok" - mondta a kezdeményezésről Schiller Mariann.

photo_camera A Radnóti tiltakozó tanárai 2022 októberében.

A tanároknak amúgy nem kötelező érettségiztetni, ez egy megbízási szerződéssel, külön juttatásért végzett munka, igaz, ez a díjazás elég alacsony. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint ugyanakkor nehéz morális kérdés ez a tanároknak, mert az ő céljuk az, hogy senkinek sem az a célja, hogy a diákokon álljon bosszút vagy a diákoknak ebből bármi kára származzon. A szakszervezet szerint viszont ez a tiltakozás utolsó eszköze, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormány nem hajlandó lépni az oktatás fejlesztésének érdekében. A Belügyminisztérium szerint az érettségit bojkottáló tanárok a gyermekek érettségijét és továbbtanulását veszélyeztetik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.