Kivételes eljárásban tárgyalja az Országgyűlés a MOK szétverését célzó javaslatot

POLITIKA
2023 február 28., 05:32
comments 44
Pintér Sándor, betegek alapjogaira érzékeny belügyminiszter
photo_camera Pintér Sándor, alkotmányos alapjogokra hirtelen érzékennyé vált belügyminiszter Fotó: Németh Dániel/444

Már kedden el is fogadhatja a parlament a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot, amit Pintér Sándor jegyez.

A belügyminiszteri javaslatra annak indoklása szerint azért van szükség, mert a Magyar Orvosi Kamara (MOK) hatalmával visszaélve fenyegeti az orvosokat és ezek veszélybe sodorja „az emberek egészségügyi ellátásához való alkotmányos alapjogait”.

Ha elfogadják az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény módosítóját, akkor a folyamatban lévő etikai eljárásokat az orvosi kamara helyett már az Egészségügyi Tudományos Tanács folytatja le.

A javaslatról és a „hatalommal való visszaélésről” Gulyás Gergely szombaton beszélt először a szombati kormányinfón, Pintér hétfőn már beterjesztette azt az országgyűlés elé, kedden pedig már el is fogadhatják.

Ez alapján úgy módosítják a törvényt, hogy az orvosok, fogorvosok és a nem orvosi képzési területen szerzett alapszak-képesítéssel rendelkező, de egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzésben egészségügyi szakképesítést szerzett egészségügyi dolgozók egészségügyi tevékenységet akkor is végezhetnek, ha nem tagjai az illetékes szakmai kamarának. A meglévő kamarai tagság önkéntesen is megszüntethető, aki pedig kilép, annak a MOK az éves tagdíj fennmaradó részét 8 napon belül vissza kell fizetnie.

Gulyás szombaton azzal indokolta a lépést, hogy a MOK fenyegeti az orvosokat, amikor azt kéri tőlük, hogy az új ügyeleti rendszer kialakításához szükséges szerződéseiket ne írják alá. A MOK szerint ezzel szemben koncepciós eljárás zajlik, és most arra kérik a kórházi orvosokat, mondják fel az önként vállalt többletmunkájukat. Hitelrontás miatt pert helyeztek kilátásba.

A kormány és a MOK küzdelméről és a törvénymódosító további részleteiről itt írtunk.

Egy háziorvos már kommentálta is a kormány döntését. A javaslata a betegei felé az, hogy inkább ne betegedjenek meg, mert olyan irányba viszi a hatalom az egészségügyet, ahol az össze is omolhat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.