Újabb sztrájk bénítja majd pénteken a német tömegközlekedést

külföld
2023 február 28., 14:20

Figyelmeztető sztrájk lesz a német tömegközlekedésben március 3-án. A Verdi szakszervezet hat német tartományban szervez munkabeszüntetést. A sztrájk számos várost érint majd, így például Münchent is.

A szervezők elmondták, hogy direkt a globális klímatüntetések pénteki napjára szervezték a sztrájkot, mert erősíteni szeretnék egymás üzeneteit. A szakszervezet szerint a közlekedési reformokat nem lehet anélkül végrehajtani, hogy az állam ne fektessen pénzt a dolgozók bérének fejlesztésébe.

A Verdi szakszervezet közel 2,5 millió dolgozó érdekeiben tárgyal a munkaadókkal. Azt követelik, hogy legalább 10.5%-os béremelést kapjanak a munkavállalók. A tárgyalások eddig nem vezettek eredményre, mert a munkaadók ajánlatában csak egy két lépcsőben megvalósuló 5%-os béremelés, valamint 2500 eurós egyösszegű juttatás szerepelt.

Ezt a javaslatot a Verdi szakszervezet vezetője a dolgozók arcul csapásának nevezte.

A tárgyalásokat az elmúlt hetekben több figyelmeztető sztrájk is kísérte. A harmadik, valószínűleg utolsó tárgyalási kör március végére várható. (via Tagesspiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.