Steven Spielberg szerint az antiszemitizmus már nem bújkál, hanem büszkén, csípőre tett kézzel áll

külföld
2023 március 03., 14:12

Steven Spielberg szerint az antiszemitizmus mindig is a sarkon ólálkodott, de mostanra a harmincas évek óta nem látott méreteket öltött Amerikában, és szerte a világon. A többszörös Oscar-díjas rendezővel tavalyi filmje, az önéletrajzi ihletésű Fabelman családdal kapcsán Stephen Colbert készített interjút esti beszélgetőshowjában.

photo_camera Forrás: Stephen Colbert late night show youtube

Az interjú jelentős részében Spielberg saját életéről, és a forgatásról beszélgettek, de egy ponton Colbert a filmben is megjelenő antiszemitizmusról kérdezett. A rendező elmondta, hogy karrierje során sokáig kerülgette a témát, és igazán csak az Oscar-díjas Schindler listája című filmje óta kezdett el foglalkozni vele.

Spielberg nagyon meglepődött, hogy ilyen mértékben nőtt az antiszemitizmus. „Soha nem tapasztaltam ilyet az életemben, különösen ebben az országban” - mondta. „A harmincas évek Németországa óta nem láttam olyat, hogy az antiszemitizmus nem csupán leselkedik, de büszkén, mint Hitler és Mussolini, csípőre tett kézzel áll, és várja, hogy szembeszálljunk vele.”