Az összes köztisztviselőt kirakná az Európai Bizottság az alapítványi egyetemek kuratóriumaiból

oktatás
2023 március 05., 16:56

Vasárnap a Népszava és a Szabad Európa is arról adott hírt, hogy az Európai Bizottságnak (EB) nem felel meg a magyar kormány egyetemi kuratóriumokról szóló javaslata: a brüsszeli álláspont szerint

nem elég minisztereket, államtitkárokat és helyetteseiket kirakni a vagyonkezelő alapítványok vezetéséből, távozniuk kell onnan a parlamenti képviselőknek, állami hivatalok vezetőinek és általában a köztisztviselőknek is. A tiltás a polgármesterekre nem vonatkozna.

Köztisztviselők abban az esetben sem foglalhatnák el a pozíciót egyből, ha lemondanak állami pozíciójukról. Két évig posztjuk elhagyása után sem lehetnének kuratóriumi tagok - ezt szeretné legalábbis a brüsszeli testület.

A lap értesülései szerint a Bizottság csak ebben az esetben egyezik bele abba, hogy az alapítványi kezelésbe utalt egyetemek részt vehessenek az Erasmus-programokban valamint a Horizont Európa kutatás-fejlesztési programban, erről már tájékoztatták is a magyar kormányt.

Vannak egyéb követelések is: köztük a legfontosabb ezek közül talán az, hogy az életfogytig garantált kuratóriumi tagságot a Bizottság kétszer négyéves időtartamra vágná vissza. A módosított magyar ajánlat eredetileg kétszer hat évről szólt. A Bizottság azt is szeretné elérni, hogy egyértelmű kritériumok alapján nevezzék ki az új kuratóriumi tagokat.

A miniszterek már február elején távoztak az alapítványi kezelésbe vett egyetemek kuratóriumaiból.

Ahhoz, hogy a diákok ne maradjanak ki a csereprogramokból, az új finanszírozási szerződéseket még nyár előtt alá kell írni.

A Népszava emlékeztet arra is, hogy az EU Tanácsa 21 feltételhez kötötte a 6,3 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrás visszatartását, és ezek közül az egyik legfontosabb illetve politikailag legérzékenyebb épp az, hogy megszüntessék az összeférhetetlenséget az alapítványi tulajdonba utalt intézményekben. (Népszava / SZER)