38 évet ült gyilkosságért egy ártatlan férfi az USA-ban

bűnügy
2023 március 06., 08:13

Maurice Hastingst 1983-ban jogtalanul ítélték el rablás, gyilkosság és szexuális erőszak miatt, nyilvánította ki a Los Angeles-i megyei felsőbíróság. Az ügyben eljáró bíró hivatalosan is ártatlannak nyilvánította Hastingst, és törölte az ügyét a bűnügyi nyilvántartásból.

Maurice Hastings
photo_camera Maurice Hastings Forrás: Twitter

„Sokat jelent. Hálás vagyok a bíró döntéséért és a bocsánatkérésért, a mai napon minden csodálatos volt” - mondta Hastings az ítélet utáni sajtótájékoztatón. „Készen állok, hogy továbbhaladjak az életemmel.”

A 69 éves Hastings tavaly októberben szabadult a börtönből, miután DNS alapján azonosították az 1983-as támadás új gyanúsítottját. A Los Angeles Innocence Project (Los Angeles-i Ártatlanság Projekt) közleménye szerint Hastings úgy kapott életfogytiglani börtönbüntetést, hogy a férfinak volt alibije, és semmilyen tárgyi bizonyíték nem kötötte a helyszínhez.

„Sajnálom, nagyon sajnálom azt a nagy igazságtalanságot, amit hivatalom és az igazságszolgáltatási rendszer elkövetett ön ellen. Sokat tanulhatunk belőle” - mondta Martha Carrillo helyettes kerületi ügyész. „Tudom, hogy nem elég 38 év börtön után elnézést kérni, ezt tudomásul veszem.” Az ügyész azért is bocsánatot kért, amiért korábban semmibe vették Hastings DNS-tesztre vonatkozó kérését. A férfi már 2000-ben kérvényezte a tesztet. „Igazolva érzem magam” - mondta Hastings a sajtótájékoztatón. (CNN)