Magyarázatot vár az Európai Parlament Várhelyi Olivértől, hogy miért hülyézte le a képviselőket

POLITIKA
2023 március 08., 15:29

Hétfőn levelet írt Várhelyi Olivérnek Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke, amiben tolmácsolja a képviselő-testület aggodalmát a február 14-i ülésen történt „sajnálatos incidenssel” kapcsolatban, írja a Népszava.

photo_camera Fotó: JOHN THYS/AFP

Mi is megírtuk, hogy Várhelyi Olivér egy februári európai parlamenti ülésen lehülyézte az EP-képviselőket. A fideszes politikus a felszólalása után elfelejtette kikapcsolni a mikrofonját, így hallható volt, ahogy felteszi a költői kérdést (utalva a többi EP-képviselőre): „Hány hülye van még?”

Metsola a levelében hangsúlyozta az uniós intézmények közötti kölcsönös tisztelet fontosságát, és kéri a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős magyar biztost, hogy válaszoljon a felvetéseire.

Az EP tagjainak nagy része felháborodva követelt bocsánatkérést Várhelyitől, aki közleményében azt írta, hogy sajnálja a félreértést, a megjegyzés egy magyar nyelvű, a kabinetvezetőjével folytatott beszélgetés része volt, kiragadták a szövegkörnyezetből, amúgy meg tiszteli az összes uniós intézményt, az Európai Parlamentet, a képviselőket, mindenkit.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök megelégedett a magyarázattal, nem úgy az EP vezető politikusai, akik felkérték a házelnököt, hogy írjon levelet, amiben kifejti a parlament aggodalmait. A frakcióvezetők többsége közölte, hogy Várhelyi Olivér nyilatkozatát nem tartja elégségesnek, a plenáris ülésen tett megjegyzését nem tekinti félreérthetőnek