Tízezrek sztrájkolnak Görögországban a vasúti katasztrófa miatt

külföld
2023 március 08., 17:01

A közlekedési ágazat dolgozói mellett több tízezren - színészek, orvosok, tanárok és diákok - gyűltek össze szerdán Athén és Szaloniki utcáin, hogy megemlékezzenek a múlt keddi vonatbaleset áldozatairól. A tüntetők vasúti fejlesztéseket követelnek a kormánytól, amik elmaradása okozta szerintük a szerencsétlenséget.

A görög vasúti tragédia helyszíne
photo_camera A görög vasúti tragédia helyszíne Fotó: SAKIS MITROLIDIS/AFP

A baleset március 1-jén történt hajnalban, amikor egy Athénból Szalonikibe tartó személyvonat és egy tehervonat ugyanazon a vágányon haladva frontálisan összeütközött. A balesetben 57-en vesztették életüket, és több százan megsebesültek.

A vasutasok március 2-a óta országos munkabeszüntetést és demonstrációt tartanak. A tüntetésekhez eddig 76 város csatlakozott, Athénban szerdára - a metrók kivételével - leállították a tömegközlekedést, a pireuszi kikötő átmenetileg bezárt. Athénban és Szalonikiben tüntetők egy csoportja összecsapott a rendőrséggel, Patraszban és Athénban csak könnygázzal tudták feloszlatni a tömeget. Larissza városában a tüntetők fekete léggömbökkel emlékeztek meg a szerencsétlenség áldozatairól.

Kirjakosz Micotakisz miniszterelnök a görögországi vonattragédia helyszínén 2023. március 1-én
photo_camera Kirjakosz Micotakisz miniszterelnök a görögországi vonattragédia helyszínén 2023. március 1-én Fotó: THANASIS ELMAZIS/NurPhoto via AFP

A tüntetések azok után váltak hevessé, hogy biztossá vált: emberi mulasztás okozta a tragédiát. Letartóztatták a larisszai vasútállomás vezetőjét, akit gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítanak. Kosztasz Karamanlisz infrastruktúráért és közlekedésért felelős miniszter pedig lemondott.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök vasárnap elismerte, hogy a biztonsági intézkedések és az automatizált ellenőrzőrendszer hiánya okozhatta a balesetet, miután a mindenkori görög kormányzat az elmúlt 20 évben elhanyagolta a vasútfejlesztéseket.

Görögországban április 9-én tartanak parlamenti választásokat, sajtóértesülések szerint azonban a közfelháborodási hullám miatt a hatóságok azt májusra halasztanák. (MTI)