Kivágták Áder műsorából az akkumulátorgyárak veszélyéről szóló részt

belföld
2023 március 10., 18:05

Az évek óta podcastelő volt államfő, Áder János műsorának pár hete Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség vezetője volt a vendége, akivel az akkumulátorgyárak előnyeiről és előnyeiről beszélgettek. Ugyanis amikor az üzemek esetleges hátrányairól, mint például a talajvízbe átszivárgó toxikus oldószerekről lett volna szó, az állami támogatásokból fenntartott Kék Bolygó Alapítvány elnöke megjegyezte, hogy „ez zárójel”, majd egyből másra terelte a témát. Az említett részt pedig a Youtube-ra felkerülő verzióból ki is vágták - írja a Hvg.

photo_camera Fotó: Youtube/Kék Bolygó Alapítvány

A műsorban többek között a gödi Samsung-gyár is szóba kerül, amiről az a kormányzati narratíva, hogy az üzem környékén bőven határérték alatti a lítium előfordulása, más szennyező anyagot pedig nem találtak. Ezzel szemben a gödi civilek által kezdeményezett mérések, amiknél a gyár környékén lévő öntözési célú kutakból vettek mintákat, kimutatták az n-metil-pirrolidon (NMP) jelenlétét, ami egy súlyosan mérgező oldószer.

A Spotifyra feltöltött verzióban Áderék a 38. perc környékén kezdenek el a levegő- és a talajszennyezés kockázatairól beszélni. „Ez egy zárt technológia, ha betartják a technológiai előírásokat, ha semmiféle baleset nem történik, akkor a zárt technológiából levegőszennyezés és talajszennyezés nem nagyon következhet. Jogos a feltételezés?” - kérdezte Áder.

Kaderják szerint jogos a feltételezés, „ha” jól működtetik a gyárat. Szerinte a korszerű akkumulátorgyártás komoly vegyipari tevékenység, a modern akkumulátorok 20-25 anyagot tartalmaznak és állandó fejlesztés alatt vannak. Azonban kifejtette, hogy a megfelelő szűrők nélkül a vegyszerek akár ki is kerülhetnek a levegőbe, az esővel pedig bemosódhatnak a talajvízbe. „Egyébként Gödön nemcsak lítiumot találtak a vízben, hanem NMP-t is” – teszi hozzá, de Áder itt már belevág a szavába és azonnal lekeveri:

szerintem ez zárójel, térjünk vissza….

link Forrás

Így a podcast végére a szennyezésről vissza is tértek arra, hogy a zárt technológia biztonságos, és a debreceniek megnyugodhatnak a hatalmasra tervezett CATL-üzem kapcsán. Később a Youtube-ra felkerült verzióból pedig már ki is vágták a zárójelesnek minősített részt.

link Forrás