A Meloni-kormány odaszólt Milánóba, hogy ne anyakönyvezzék az azonos nemű párok gyerekeit

külföld
2023 március 14., 17:47

Olaszország szélsőjobboldali kormánya felszólította Milánó városi tanácsát, hogy ne vegyék többé nyilvántartásba az azonos nemű szülők gyermekeit - közölte a város balközépen álló polgármestere, Giuseppe Sala. Erre levélben utasította a várost a belügyminisztérium. Giorgia Meloni miniszterelnök a hagyományos keresztény értékek védelmének jelszavával régóta a „genderideológia” és az „LMBT-lobbi” ellen kampányol.

Giorgia Meloni
photo_camera Giorgia Meloni Fotó: JOHN THYS/AFP

Olaszország legfelsőbb bíróságának ítéletére hivatkozva a milánói prefektúra – a belügyminisztérium helyi ága – azzal érvelt, hogy a szülők csak akkor kaphatnak jogi felhatalmazást, ha a bíróság kifejezetten jóváhagyja az örökbefogadást. Sala kedden kijelentette, hogy tiszteletben tartja a prefektúra rendjét, de továbbra is harcol az azonos nemű szülők és gyermekeik jogaiért.

Az országban 2016-ban legalizálták az azonos neműek polgári kapcsolatait, felülírva a katolikus és konzervatív csoportok ellenállását, ugyanakkor nem biztosították számukra az örökbefogadás jogát, attól tartva, hogy ez az egyébként illegális béranyaságot ösztönözné. Mivel nem volt a kérdésben egyértelmű jogszabály, egyes bíróságok úgy döntöttek, hogy az azonos nemű párok örökbe fogadhatják egymás gyermekeit, és néhány város, köztük Milánó anyakönyvezte az azonos nemű párok béranyától született gyermekeit. Melegjogi csoportok most arra kérik az érintett polgármestereket, hogy ezzel a gyakorlattal továbbra se hagyjanak fel. (Reuters)