10 százalék alatt az uniós infláció, a magyar 25 felett

gazdaság
2023 március 17., 11:09

Februárban 9,9 százalékra csökkent az infláció az Európai Unióban. Januárban még kereken 10 százalék volt. Továbbra is Magyarországon messze a legnagyobb a drágulás, majdnem 26 százalékos.

link Forrás

Az unióban ismét enyhén emelkedik az élelmiszerek inflációja, a januári 18,4 százalékról 19,5-re nőtt. Magyarországon csökkenő tendencia látszik, de így is az egekben van, 47 százalékon.

link Forrás

Az európai uniós inflációs adatok alapján Magyarországon a friss, alacsony zsírtartalmú tejnek a legmagasabb az inflációja az összes élelmiszer közül: 80 százalékkal drágább most, mint egy évvel ezelőtt volt.

Második helyen van a tojás (79 százalék), utána jön a sajt és túró (78), a vaj (75) és a kenyér (75).

A táblázat utolsó oszlopában látszik, hogy uniós átlagban ezek a termékek jóval kevésbé, 20-30 százalékkal drágultak.

Két terméknek magasabb az uniós inflációja a magyarnál. Az egyik a cukor (61 százalék és 17 százalék), a másik a liszt (10 és 26 százalék). Ezt az is magyarázza, hogy a kristálycukorra és a búzafinomlisztre itthon ársapkát tett a kormány.

További adatok a drágulásról itt: 444.hu/inflacio.

link Forrás