Hétfőn Moszkvába utazik a kínai elnök

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke március 20. és 22. között látogat Moszkvába. Vlagyimir Putyin decemberben hívta meg állami látogatásra Hszi Csin-pinget Moszkvába. A hivatalos vizit „az orosz-kínai kapcsolatok maradandóságát fogja demonstrálni a világnak”, és az év legfontosabb politikai eseménye lesz a kétoldalú kapcsolatokban.

photo_camera Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin palacsintát süt Vlagyivosztokban (2018) Fotó: SERGEI BOBYLYOV/AFP

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint Hszi elnök oroszországi látogatása erősíti az Új Selyemút kezdeményezés néven is ismert együttműködési programot és az Eurázsiai Gazdasági Unión belüli együttműködést.

A két ország közötti kereskedelem az orosz-ukrán háború kezdete óta ugrásszerűen megnőtt, és Kína Oroszország legnagyobb olajvásárlója, ami az oroszok számára kulcsfontosságú bevételi forrás.

Múlt héten a Kínai Népköztársaság Országos Népi Gyűlése megszavazta, hogy Hszi Csin-ping Kína elnöke maradjon egy harmadik ciklusra is. Ehhez Putyin elnök is gratulált, táviratában azt írta, hogy Oroszország nagyra értékeli Hszi Csin-ping személyes hozzájárulását a Moszkva és Peking közötti átfogó partnerségi kapcsolatok és stratégiai együttműködés megerősítéséhez.

Februárban hivatalos állami látogatáson járt Moszkvában Vang Ji kínai államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója, és kijelentette, hogy a kínai-orosz kapcsolatok sziklaszilárdak, és kiállják a változékony nemzetközi helyzet minden próbáját. (Reuters/MTI)