Március 31-én szavazhat a parlament a finn-svéd NATO-csatlakozásról

POLITIKA
2023 március 17., 10:00

Néhány napja világossá vált, hogy legkorábban a március 27-i héten szavazhat a parlament Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról. Az atv.hu most a Fidesz-frakcióra hivatkozva azt írja, azon a héten is csak péntekre, 31-ére időzítik a szavazást.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője
photo_camera Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Fotó: Németh Dániel/444

Az ukrajnai orosz invázió miatt a két ország már tavaly nyáron beadta csatlakozási kérelmét, de a magyar parlament változatos kifogásokkal halasztotta el a ratifikációt. Sanna Marin finn miniszterelnök még tavaly szóvá tette a késlekedést.

Az Európai Unióban már csak Magyarország nem ratifikálta a két északi állam felvételét, a NATO-ban pedig Törökország az egyetlen kakukktojás rajtunk kívül.

Múlt héten fideszes delegáció látogatott Stockholmba és Helsinkibe, ahol világossá tették, hogy meg fogják szavazni a csatlakozást. Közben itthon arról beszéltek fideszes politikusok, hogy az elmúlt években ezekből az országokból durva sértések érték Magyarországot, ezért van szükség beszélgetésre.

„Hogyan várnak el gyors, korrekt, fair döntéshozatalt, amikor az elmúlt időszakban folyamatosan arról hallottunk, hogy Magyarországon nincsen demokrácia, hogy Magyarországon a jogállamiságot nem biztosítjuk, hogy nincs médiaszabadság, hogy az igazságszolgáltatásnak nem biztosított a függetlensége?” - kérdezte Szijjártó Péter külügyminiszter.