Máris felhajtották az albérletárakat a béremelések

gazdaság
2023 március 20., 08:51

Februárban tovább drágultak az albérletek, ebben az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László szerint a lakásvásárlások elhalasztása mellett a béremeléseknek volt kiemelt szerepük. A lakbérek, mint írja, országos átlagban 1,8 százalékkal növekedtek februárban januárhoz képest. A drágulás üteme februárban ugyan elmaradt az országos átlagtól, mert csak 1,4 százalék volt, de éves szinten a budapesti albérletek 21,5 százalékkal drágultak, míg országosan 19,8 százalék volt az éves növekedés.

Mint írja, a februári meredek emelkedésre magyarázat, hogy ekkor kapták kézhez a munkavállalók a januárban megemelt fizetésüket. Ezzel így számoltak a bérbeadók is, akik ezért februárban emeltek a bérleti díjon. A lakbér emelkedését támogatja továbbá, hogy a kamatok emelkedése miatt a lakásvásárlást tervezők jelentős része kivár, akiknek pedig muszáj költözniük, inkább albérletet keresnek.

Az Ingatlan.com elemzése szerint márciusban Budapesten 210 ezer forintra nőtt az átlagos lakbér a tavaly őszi 200 ezer forintról. A legdrágábban az V. kerületben lehet lakást bérelni, itt 320 ezer forint az átlagár. Vidéken Veszprémben a legdrágább az albérlet, ott 155 ezer forint az átlagos bérleti díj. Az egyetemi városok közül a legolcsóbban Miskolcon és Szegeden lehet bérelni, előbbiben 100 ezer, az utóbbiban 122 ezer forint az átlagos bérleti díj.