A Föld lakosságának 46 százaléka nem fér hozzá WC-hez

környezet
2023 március 22., 06:25
photo_camera Fotó: ROBERT MICHAEL/dpa Picture-Alliance via AFP

Az ENSZ friss vízügyi jelentése szerint a világ lakosai 26 százalékának nincs tiszta ivóvize, 46 százalékának nincs hozzáférése WC-hez - írja szerda reggeli összefoglalójában az MTI.

Kedden hozta nyilvánosságra az ENSZ a 2023-as Vízügyi világjelentést, ami ezen túl ajánlásokat is megfogalmaz a jövőre nézve. A szervezet célja, hogy 2030-ra mindenkinek biztosítsa a tiszta vízhez és az alapvető higiénia részét képező WC-hez való hozzáférést.

A célok teljesítésének becsült költségei évente 600 milliárd és egybillió dollár között lehetnek a jelentés készítői szerint.

Az elmúlt 40 évben évente durván egy százalékkal emelkedett a vízfelhasználás, és a népességnövekedés, a társadalmi-gazdasági fejlődés, továbbá a változó fogyasztói szokások miatt ez 2050-ig hasonló ütemben fokozódik majd.

A víz 70 százalékát a mezőgazdaság használja fel az egész világon, ezért alapvető célkitűzés az öntözést hatékonyabbá tenni.

Az ENSZ szakértői arra számítanak, hogy az éghajlatváltozás hatására "növekedni fog a szezonális vízhiány a vízbő régiókban, mint Közép-Afrikában, Kelet-Ázsiában és Dél-Amerika egyes részein, és romlani fog a helyzet ott, ahol már most is víz szűkében vannak, például a Közel-Keleten vagy az afrikai Szaharában".

Az ENSZ szerdán kezdődő háromnapos vízügyi konferenciáján 171 ország, több mint száz miniszter és több mint 20 szervezet vesz részt.