Magyarországon a törvény sem véd meg a propaganda hazugságaitól

Média
2023 március 22., 09:07
  • 16-szor és 16 pontban kell bocsánatot kérnie a TV2-nek Juhász Pétertől, miután Tények című hírműsorukban több alkalommal és bizonyítottan valótlanságokat terjesztettek róla.
  • Egy másfél évvel ezelőtti ítélet kötelezi erre a kormánypárti televíziót, de a TV2 ennek a mai napig nem tett eleget.
  • Januárban bírósági végrehajtást is elrendeltek a TV2-vel szemben, de a jogrend nem képes kikényszeríteni az ítélet teljesítését.
  • Mindez a hatalom jóváhagyó támogatásával történik: a kormány évi tízmilliárdos nagyságrendű közpénzt irányít a TV2-be.

Juhász Péter több mint hat éve küzd azért, hogy a TV2 beismerje a róla sorozatban és folytatólagosan terjesztett hazugságait. Ez még egy személyiségi jogi per esetében is hosszú időnek számít, amit jelez az is, hogy a történet szereplői közül van, aki már nem él, a felperes visszavonult a hivatásától, és az érintett cég vezetése is lecserélődött.

Az akkor még Andy Vajna tulajdonában álló TV2 2016 szeptembere és 2017 májusa között fogalmazott meg valótlan állításokat Juhász Péterről, aki nemcsak a politizálást fejezte be azóta, de pártja (Együtt) sem létezik már. A hazugságok terjesztésében több olyan médium is részt vett, amit azóta politikai megrendelői bezártak. A tévétársaságnál ebben a periódusban Dirk Gerkens volt a vezérigazgató, azóta Vaszily Miklós és Pavel Sztancsev vezetik a vállalatot.

A TV2 Tények című műsora, részben egyéb kormánypárti forrásokra hivatkozva, 2016 ősze és 2017 tavasza közt visszatérően azt híresztelte, hogy Juhászt - a '90-es évek olajügyeiből ismert, a Prisztás-gyilkosság miatt jelenleg is börtönbüntetését töltő - Portik Tamás irányítja, tőle pénzt kap, az ő kéréseit és politikai megbízásait teljesíti, és az ő csicskája. A műsorokban több alkalommal elhangzott, hogy Juhász nizzai nyaralásra, luxuskiadásokra és egy rózsadombi villára költi az alapítványához befolyó adományokat. (A súlyos vádak mellett egyetlen szórakoztató akadt, amelyik szerint még a sípokat is a börtönben ülő Portik vásárolta Juhásznak, hogy követőinek legyen mivel fütyülnie a tüntetéseken.)

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.