Szijjártót felháborítja, ha külföldi államok más országok belügyeivel foglalkoznak

demokrácia
2023 március 22., 13:32

Szijjártó Péter szerint felháborító, hogy az amerikai külügyminisztérium más országok belügyeivel foglalkozik, és „egyoldalú értesülésekre hivatkozva" jelentést ír külföldi államok emberi jogi helyzetéről. A külügyminiszter szerdán Szarajevóban tartott sajtótájékoztatót, ahol felszólalt az éves amerikai emberi jogi országjelentés ellen, amelyben Bosznia-Hercegovina kormányával kapcsolatban is megfogalmazódtak aggályok.

„Én nem tudok arról, hogy Bosznia-Hercegovina külügyminisztériuma és pláne az enyém jelentést írna más országok emberi jogi meg egyéb helyzetéről",mondta egyebek mellett Szijjártó, majd hozzátette, az, hogy Bosznia-Hercegovinában ki van hatalmon és hogyan kormányoz, az ott élőkre, a „magyar demokrácia" pedig a magyarokra tartozik.

Az amerikai jelentésben egyebek mellett az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, illetve a szólás- és a sajtószabadság korlátozásával kapcsolatos problémák szerepelnek. Konakovic boszniai külügyminiszter a sajtószabadsággal kapcsolatban megfogalmazott kritikákra reagálva azt mondta, szerinte karaktergyilkossági kísérletről van szó, és ő csak annyit szeretne, hogy az újságírók tisztességesen végezzék a dolgukat.

(via MTI)