Vita van a német kormányban arról, hogy beleálljanak-e a magyar homofób törvénybe

külföld
2023 március 22., 08:22
Annalena Baerbock zöldpárti külügyminiszter és Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár 2023 január 17-én Brandenburgban
photo_camera Annalena Baerbock zöldpárti külügyminiszter és Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár 2023. január 17-én Brandenburgban Fotó: FABRIZIO BENSCH/dpa Picture-Alliance via AFP

A Politico forrásai szerint nincs egyetértés a szociáldemokrata Olaf Scholz német kancellár és külügyminisztere, a zölpárti Annalena Baerbock között arról, miként viszonyuljanak magyar homofób törvény ellen indított keresethez, amit az Európai Bizottság (EB) kezdeményezett.

A kérdés azért igazán aktuális, mert a keresethez egymás után csatlakoznak tagállamok, kedden pedig az Európai Parlament is közleményt adott ki arról, hogy támogatja a jogi küzdelmet Magyarországgal szemben.

Belgium, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Ausztria és Portugália is jelezte már, hogy csatlakozik a homoszexuálisok jogait csorbító törvényi rendelkezések ellen indított keresethez, amit az Európai Unió Bíróságán nyújt be március végén az EB.

Németország és Franciaország viszont még hezitál, írja a Politico, azzal együtt, hogy a szavak szintjén korábban mindkét ország elítélte a törvényt és annak szellemiségét. A lap szerint a német kormányban a hagyományosan feminista-progresszív álláspontot képviselő Baerbock és Scholz között vita van a kérdésben.

Baerbock csatlakozna a keresethez, a kancellár viszont inkább ellene van, mert attól tart, hogy az csak felerősíti majd Orbán „woke Brüsszellel” szemben folytatott kommunikációs hadjáratát, amit a „hagyományos magyar értékek védelmében” vív.

Mindenesetre a Politico diplomata forrásai szerint is a külügyminiszternek van igaza, mert minél erősebb és egységesebb az ellenállás az ügyben, annál nagyobb esély van, hogy sikerül visszakozásra kényszeríteni a magyar kormányfőt.

A Politico értesülései szerint az LMBTQ-jogok védelmére hagyományosan érzékeny, feminista beállítottságú Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök is a nagy országok állásfoglalására vár, mielőtt támogatná a keresetet.

Magyarországon 2021-ben fogadták el azt a törvényt, amely a kormány szerint a gyerekek jogait védi, a valóságban mégis inkább összemossa a pedofíliát a homoszexualitással és a nemváltással. A törvény többek közt tiltja a homoszexualitás megjelenítését illetve ábrázolását olyan felületeken, ahol azok fiatal- és kiskorúak számára is láthatóak lehetnek. (Politico)