DNS-vizsgálatok derítették ki Beethoven halálának lehetséges okát

külföld
2023 március 23., 09:03

Március 26-án lesz 196 éve, hogy 56 évesen meghalt Ludwig van Beethoven, aki korábban leírta, hogy azt akarta, halála után orvosok tanulmányozzák egészségügyi problémáit. A zeneszerző hajából vett DNS-mintát kutatók most vizsgálták meg, hogy magyarázatot tudjanak adni egészségügyi problémáira és halláskárosodására.

photo_camera Fotó: ANTHI TILIAKOU/AFP

Azt nem sikerült megállapítani, hogy mi okozta süketségét és súlyos gyomorpanaszait, megtalálták azonban nála a májbetegség genetikai kockázatát, és kiderült, hogy élete utolsó hónapjaiban hepatitis B fertőzése volt. A Current Biology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez és alkoholfogyasztása májelégtelenséghez vezetett nála, ami a halálát okozhatta.

Az AP azt írja, orvosok és tudósok régóta próbálták összerakni Beethoven kórtörténetét, halála óta pedig számos lehetséges magyarázatot adtak betegségére. A tanulmány szerint Beethoven hajtincséből vettek mintát, ami „szinte biztosan eredeti”, de megvizsgáltak ezen túl három másik hajtincset is, azokról azonban nem tudták megerősíteni, hogy valóban a zeneszerzőhöz tartoztak-e.

Egy korábbi hasonló vizsgálat szerint Beethoven ólommérgezést kapott, de a kutatók végül arra jutotta, hogy a vizsgált minta valójában egy nőtől származott.

A kutatás során Beethoven családjának ma is élő tagjainak DNS-ét is megvizsgálták, és eltérést találtak az apai ágon öröklődő Y-kromoszómákban. Az öt vizsgált férfi Y-kromoszómája megegyezett egymással, de nem egyezett meg a zeneszerzőével. Ez a vizsgálat szerint arra utal, hogy a családban volt egy házasságon kívüli kapcsolatból született gyerek még Beethoven születése előtt.

Az viszont továbbra is megválaszolatlan kérdés, hogy mi okozta a zeneszerző halláskárosodását. (AP)