Magyarország csatlakozik a közös európai lőszerbeszerzéshez

belföld
2023 március 23., 14:32

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerdán bejelentette, hogy Magyarország csatlakozik az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) 7 éves lőszerbeszerzési keretprogramjához.

Szalay-Bobrovniczky szerint az ukrajnai háború rávilágított, hogy az európai államoknak nincsen elegendő lőszert. Ezért a Magyar Honvédségnek stratégiai érdeke, hogy megfelelő lőszertartalékai legyenek, és az utánpótlást is folyamatosan és biztonságosan biztosítani tudja.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf
photo_camera Szalay-Bobrovniczky Kristóf Fotó: CHRISTOPHE GATEAU/dpa Picture-Alliance via AFP

A miniszter azt is elmondta, hogy Magyarország továbbra sem szállít sem fegyvert, sem lőszert Ukrajnának. A keretmegállapodáshoz való csatlakozással a Magyar Honvédség csak saját lőszerigényét elégíti ki.

Az európai védelmi beszerzések központosítása mögött az a logika áll, hogy a tagországok csak felhajtják az árakat, ha egymással versenyeznek a beszerzéseknél. Emellett a védelmi ipar sem kap akkora megrendeléseket, hogy megérje a termelőkapacitásait bővíteni. Azonban ha együtt rendelnek lőszereket a tagállamok, akkor mindkét problémát ki lehet küszöbölni. A témáról bővebben Király András írt cikket az oldalunkra.