Gulyás: Magyarország nem tartóztatná le Putyint

  • Csütörtökön tíztől kormányinfót tart Gulyás Gergely.
  • Magyarország nem tartóztatná le Putyint. Gulyás ezt azzal magyarázza, hogy nem hirdettük ki a Nemzetközi Büntetőbíróság statútumát, mert ellentétes lenne az alkotmánnyal.
  • Bár nagyjából az érintett háziorvosok harmada csatlakozott az új ügyeleti rendszerhez, Gulyás szerint ez is elég a normális működéshez. A mentőszolgálat szerint viszont nem ideális a mostani helyzet, mert máshonnan kell szakembereket hívni.
  • A tavaszi ülésszakban valamikor megszavazhatják a svéd NATO-csatlakozást.
  • Közös uniós lőszerbeszerzésben vesz részt a kormány, de nem ad belőle Ukrajnának.
2023 március 23., 11:31

Vége a kormányinfónak

Vége a közvetítésünknek is.

2023 március 23., 11:23

Orbán Viktor kijevi látogatása a magyar kisebbség ügyén múlik

A Blikk kérdezi, mikor tervez Kijevbe látogatni Orbán Viktor. Gulyás szerint akkor, ha a kárpátaljai magyarság körüli konfliktusokban meg tudnak egyezni.

2023 március 23., 11:19

Gulyás: Azt várjuk, hogy megköszönjék, hogy hozzájárultunk a finn csatlakozáshoz

A svéd csatlakozásról pedig azt fogja mondani az érdeklődő NATO-tisztviselőknek, hogy jó eséllyel a tavaszi ülésszakban majd megszavazzák.

2023 március 23., 11:18

Az állami pénzből felújított kastélyok is elveszítik közpénz jellegüket

Arra a kérdésre, hogy miért van szükség arra, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium ingyen szervezzen ki felújított állami tulajdonú kastélyokat vagyonkezelő alapítványoknak és magánszemélyeknek, Gulyás azt mondja, hogy azért, mert így jobb. A kastélyok hasonló módon veszítenék el közpénz jellegüket, mint sok magyar egyetem és felsőoktatási intézmény, kórházak, számos kulturális és agrártevékenység ellátása és az ezekhez kapcsolódó ingatlanok.

2023 március 23., 11:16

Már a „békemisszió” idején felvetette a kormány, hogy garanciákat kellene adni az oroszoknak

Gulyás szerint Orbán hiába beszélt erről a háború előtt, a NATO rosszul kezelte a helyzetet. Ez nem írja felül az orosz felelősséget, mondta a hvg-nek.

2023 március 23., 11:09

Gulyásék bécsi útja: szerinte helyes és indokolt volt ott aludni

Hiába került 5,5 millió forintba a kormányzati delegáció tavaly júliusi, egyéjszakás útja, amit az osztrák kancellárral való megbeszélés miatt szerveztek. Ötcsillagos szállodában aludtak.

2023 március 23., 11:05

Egyetemi kuratóriumok: lehetne időkorlát

Gulyás az RTL kérdésére azt mondja, elképzelhető, hogy az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumi tagjai ne legyenek örökké pozícióban. További vállalásokat is tettek az uniós pénzek érdekében, de mivel még nincs megállapodás, nem ment bele további részletekbe.

2023 március 23., 10:52

Gulyás szerint lehet, hogy biztonsági garanciákat kellett volna adni Oroszországnak

Mármint a háború előtt. A miniszter azt mondja, ezt is fel kell majd vetni, de talán a háború közepette még nincs itt az ideje. Gulyás szerint ezzel együtt a kormány annyiszor ítélte el Oroszországot, hogy többször már nem is lehetne. Ez szerinte összefér a szankcióellenes kampánnyal is.

2023 március 23., 10:48

Gulyás szerint a háború eszkalációja mellett szól a Putyin elleni elfogatóparancs

A Telex kérdésére Gulyás azt mondja, a magyar jogrend szerint nem lehetne letartóztatni Putyint, mert Magyarország nem hirdette ki a Nemzetközi Büntetőbíróság statútumát. Gulyás szerint nem véletlenül, ellentétes az alkotmánnyal. A miniszter szerint az elfogatóparancs a háború eszkalációja mellett szól.

2023 március 23., 10:45

Nem kérdezték meg az oroszokat, miért mondták fel a magyar diplomaták vízummentességét?

Nem, mert Gulyás szerint ez nincs benne a legfontosabb ezer ügyben, válaszolta a Telexnek. Oroszország március elején felfüggesztette a diplomata útlevéllel történő vízummentes utazásról szóló megállapodást Magyarországgal, mert szerintük Magyarország megszegte a korábbi szerződést.

2023 március 23., 10:42

Jobb lenne az államnak, ha egy amerikai telekomcégben lenne tulajdona, nem a Yettelben, mondja Gulyás

De pusztán azért, mert jobb gazdagnak lenni, mint szegénynek. Ezzel együtt nincs a kormánynak olyan terve, hogy amerikai cégbe szálljon be.

Nem az történik, hogy az állam sok pénzért kisebbségi tulajdonrészt szerez a telekomcégekben, de ez nem biztosít számára valódi beleszólást? - kérdezi a Telex. Gulyás nincs meggyőződve róla, hogy a többségi tulajdon jobb lenne, és a kisebbségi tulajdon is jobb, mintha egyáltalán nem lenne állami részvétel.

2023 március 23., 10:39

Nincs új hír a gyármentő programról

A novemberben meghirdetett, azonnal kimerített gyármentő programról kérdez az Mfor: Gulyás szerint ez még nincs olyan állapotban, hogy beszéljen róla.

2023 március 23., 10:38

Gulyás szerint nagyon aktívan működik az Integritási Hatóság

A napokban a Népszava írt róla, hogy a brüsszeli pénzek érdekében létrehozott korrupcióellenes szerv hónapok óta alapvető kérdésekre sem válaszol a működésével kapcsolatban.

2023 március 23., 10:36

Fog-e még üzletelni az állam a távközlési piacon?

- kérdezte az Mfor, mire Gulyás azt mondta, nem látja ennek közvetlen előkészületeit.

2023 március 23., 10:33

A kormány pillanatnyilag nem akar egyeztetni a svédekkel a NATO-csatlakozás ügyében

- válaszolta a miniszter a Mediaworksnek.