A lengyelek még sosem utálták ennyire a magyarokat

rekord
2023 március 24., 12:59

Tegnap volt a lengyel-magyar barátság napja, és megjelent az egyik legnagyobb lengyel közvélemény-kutató intézet, a CBOS új felmérése, amiben azt vizsgálták, mit gondolnak a lengyelek más nemzetekről, például a magyarokról. Nem sok jót.

Az idei felmérésben húsz nemzethez és népcsoporthoz való viszonyulásról kérdezték az embereket, a válaszadók egy hétfokú skálán értékelhették, mennyire kedvelik vagy sem az egyes nemzeteket. Félretéve az ilyen felmérések etikai vetületeit, taroltunk: a magyarok idén alacsonyabb szimpátiát és magasabb ellenszenvet tudtak kiváltani a lengyelekből, mint az elmúlt harminc évben - amióta a felmérés létezik - eddig bármikor. Mi több,

az utálat olyan erős, hogy a kutatás szerint különösebb politikai és világnézeti háttere sincs. Legyen valaki jobb-, baloldali vagy középre helyezkedő, egyszerűen nem számít.

link Forrás

A felmérés szerint egyébként a magyarokkal mégis leginkább szimpatizáló lengyelek azok a fiatal - 18 és 24 év közötti - férfiak, akik legalább 500 ezres nagyvárosokban élnek, és legalább középfokú végzettségük van; ellenben a 45 és 55 év közötti, kisvárosi, alacsonyabb végzettségű lengyel nők ki nem állhatnak minket. Az talán nem meglepő, hogy a legnépszerűbbek az amerikaiak, a legrühelltebbek pedig az oroszok lettek idén.