Az élve megpörzsölt disznó és az ember, akinek barát helyett Orbán jutott

reggel 4
2023 március 23., 23:08

Reggelt! Ez a reggeli hírlevél, amiből kiderül többek között, hogy elromlik az idő hétvégére.

BELFÖLD

Volt Kormányinfó, itt közvetítettük.

Tíz évig volt a fideszes közszolgálat emblematikus arca, Németh Balázs mégsem vonzott tömegeket a Scrutonba. Ki is derült, hogy miért: mert neki nincsenek barátai, neki felesége és Orbán Viktor van.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Matolcsy György megint beszólt a kormánynak: Magyarország letért az egyensúlyi növekedés pályájáról, elakadt a reformfolyamat, és nincsenek mérhető célok sem

Pintér Sándor kirúgja a vízügyest, aki a debreceni akkugyár vízigényéről írt szakvéleményt, a CATL üzeme miatt egész Debrecen vízhálózatát át kell alakítani.

Két hír az egészségügyről: februárban is történelmi csúcsot döntött a kórházak adóssága; átszállítják hétvégére a kismamákat a mosonmagyaróvári kórházból, ahol egy ideje csak munkaidőben lehet szülni.

A tanárok többsége elutasítja a minősítési rendszert, objektíven megítélhető szempontrendszert szeretnének.

Élve perzseltek meg egy disznót egy vidéki böllérfesztiválon. A közönség jól szórakozott, de az eset miatt több szervezet is feljelentést tesz.

GAZDASÁG

A román GDP akkorát nőtt tavaly, hogy utolérte a magyart. A régióban Szlovákia, Horvátország és Lettország számít fejletlenebbnek, mint Magyarország.

60 milliós EU-s támogatásból sikerült felépíteni egy 50 méter hosszú lombkorona-sétányt, de az építkezés közben kivágták a fákat, amiknek a lombkoronáját lehetett volna bámulni a sétányról. A felelős polgármester az uniós pénzek lehívásával kampányolt.

Filemon Mihály 2014-es választási plakátja
photo_camera Filemon Mihály 2014-es választási plakátja Forrás: users.atw.hu/martonfalva

Lázár János ingyen szervezne ki felújított állami tulajdonú kastélyokat: a köz- és EU-s pénzből felújított műemlékek az egyetemi campusokhoz hasonlóan vesztenék el közvagyon jellegüket.

Nem árulja el az MNB, mennyiért őrizteti külön biztonsági őrrel az aranyozott csodaszarvasszobrot.

Elfogyott a postások türelme, azonnali bérmegállapodást sürgetve petíciót adtak át a cégvezetésnek.

KÜLFÖLD

A TikTok Egyesült Államokbeli jövője a tét a platform főnökének kongresszusi meghallgatásán: Shou Zi Chew arra számít, hogy mind a demokraták, mind a republikánusok a platform eladását, vagy az USA-ból való kitiltását akarják látni. Minden vádat tagadott a cég vezérigazgatója, az egyik képviselő Mark Zuckerberg maszatolásához hasonlította a TikTok-vezér magyarázkodását.

A kongresszusi bizottság egyik tagja, a republikánus Buddy Carter
photo_camera A kongresszusi bizottság egyik tagja, a republikánus Buddy Carter Fotó: OLIVIER DOULIERY/AFP

Kína szerint a USS Milius engedély nélkül hajózott be Kína felségvizeire, az USA szerint a hajó csak rutinműveletet végzett.

Párizsban repülőtéri terminált blokkolnak a munkavállalók, az egész országban folytatódnak a nyugdíjreform elleni tüntetések. Országos sztrájk bénítja majd meg Németországot március 27-én, akár 350 ezer dolgozó is sztrájkolhat majd.

Egy nigériai politikust, feleségét, lányát és egy orvost is elítéltek szervkereskedelem miatt az Egyesült Királyságban, mert meggyőztek egy fiatal utcai árust, hogy a politikus vesebetegségben szenvedő lányának pénzért adja oda a veséjét.

HÁBORÚ

Magyarország csatlakozik a közös európai lőszerbeszerzéshez, de Ukrajnának nem küld belőle, csak saját lőszerigényét elégíti ki a magyar hadsereg.

A Nemzetközi Büntetőbíróság aggódik az orosz fenyegetések miatt. (A volt orosz elnök, Dmitrij Medvegyev azzal fenyegetőzött, hogy rakétát lőnek ki a hágai bíróság épületére a Putyin elleni elfogatóparancs miatt.)

photo_camera Fotó: VALENTIN EGORSHIN/Sputnik via AFP

KULTÚRA

Moldáv nyelv nincs többé, feles többséggel eltörölték. (A moldovaiak vitatkoznak, a románok örvendeznek, az oroszok hőbörögnek.)

photo_camera Fotó: DIEGO HERRERA CARCEDO/Anadolu Agency via AFP

Nem indulhatnak többé nemzetközi atlétikai versenyeken azok a transznők, akik fiúként estek át a serdülőkoron, a rendelkezéssel a női versenyzőket szeretnék védeni.

Antwerpenben a legmagasabb a kokainhasználók aránya Európában, de Magyarország kimaradt a mérésből.

DNS-vizsgálatok derítették ki Beethoven halálának lehetséges okát, de azt továbbra sem tudni, mi okozta a zeneszerző halláskárosodását.