Demeter Szilárdék egy popzenei főiskolát is alapítanának, hogy megfelelő irányba tereljék a könnyűzenét

ZENE
2023 március 24., 12:48

Ha nem lett volna önmagában elég vicces, hogy a Demeter Szilád-féle Zenei Tanácsba egyetlen nőt vagy legalább egy 40 alatti díszfiatalt sem sikerült ültetni, az egyik poptanácsos, Németh (Lojzi) Alajos, a Bikini együttes basszusgitárosa most azt is elárulta a Magyar Narancsnak, hogy

egy kifejezetten popzenei zeneművészeti főiskolát is létrehoznának.a Kőbányai Zenei Stúdió lenne a szakközépiskola, és afölött lenne majd az egyetem, amit Póka Egonról neveznének el. Németh szerint ez felsőoktatási képzést jelentene.

photo_camera Nagy Feró és Németh Alajos Fotó: Zih Zsolt/MTI/MTVA

Beszélt arról is, hogy az igényes popzenét próbálják megfuttatni: „Arrafelé fogjuk tehát terelni azt a garnitúrát, amit megtalálunk, hogy valóban legyen váltás, ne ezek a »háromperces« dalok domináljanak.” Tanácsokat adnának, „hogyan lehetne jobban megoldani, hogy ne az azonnal emészthető, direkt slágernek írt dalok gyűjteménye érvényesüljön. Nem szabad direkt slágereket írni. Jó dalokat kell írni, amiből lehet sláger, de azt, hogy te azt a négy akkordot használd, ami minden ilyen ócska slágernek a gerince, irtani kell”. Megemlítette azt is, hogy Demeter Szilárd javaslatára a Petőfi Rádió arculatát a Duna TV stílusához hasonlóan szerveznék át, ezzel egy kulturális rádió jönne létre.