Utah államban csak szülői engedéllyel tiktokozhatnak a gyerekek

TECH
2023 március 24., 11:03

Utah állam republikánus kormányzója, Spencer Cox csütörtökön aláírta azt a törvényt, aminek értelmében a gyerekek és tizenévesek nem férhetnének hozzá a TikTokhoz és más alkalmazásokhoz, ha nincs szülői hozzájárulásuk. De előírják azt is, hogy a szülőknek hozzáférést kell biztosítani a gyerekeik fiókjához.

A jövő márciusban életbe lépő szabályok szerint a 18 év alatti gyerekek este fél 11 és reggel fél 7 között nem használják a közösségi médiát, korellenőrzést ír elő mindazoknak, akik az államban közösségi médiát akarnak használni, és megnyitja az utat a gyermekek nevében indított perek előtt, ha a közösségi média ártott nekik. Mindezzel a függőséget okozó appok és reklámok gyerekekre áradásának akarnak gátat vetni.

Hasoló törvényeket készülnek elfogadni Arkansas, Texas, Ohio és Louisiana és New Jersey államokban is. Kaliforniában tavaly azt írták elő a techvállalatoknak, hogy a gyermekek biztonságát helyezzék előtérbe, és megtiltották nekik a gyermekek profilalkotását vagy a személyes adatok olyan módon történő felhasználását, amely a gyermekeket fizikailag vagy mentálisan károsíthatja. A techipari lobbisták viszont alkotmányellenesnek tartják a utahi törvényeket, mivel szerintük azok sértik a gyerekek szólás- és sajtószabadsághoz való jogát. (APNews)