Hétvégi olvasnivalók a világ legbonyolultabb gépétől a Wednesday sztárjáig

reggel 4
2023 március 25., 01:26

Jó reggelt! Ez a Reggel 4 hétvégi kiadása, amiben az elmúlt hét nagyobb, olvasgatósabb, nézelődősebb anyagait osztjuk meg. Időrendben haladunk:

1. SZOMBAT

Gazda Albert arról írt, hogy Grúziát több mint egy évtizede irányítja ugyanaz a politikai erő, és ez most durva egyensúlyozásra és lavírozásra kényszerül, és kicsit sem érdekelt abban, hogy Oroszország vesztesként kullogjon ki Ukrajnából.

Miért nem zárt be egyetlen jó hely sem Budapesten? Úgy volt, hogy télen a rezsi és az infláció a vendéglátóhelyek jelentős részét elintézi. Ebből annyira nem lett semmi, hogy 172 darabos mintánkból mind a 172 talpon maradt, a kiskocsmáktól a drága éttermekig. A költségnövekedést simán lenyelték a vendégek.

Nem a szex, nem is a pornó, hanem az internet a rossz – kb. ez a lényege a Pornhubról szóló netflixes dokumentumfilmnek, ami arról szól, hogy a szexmunkások féltik a megélhetésüket, a jobboldali keresztények féltik a gyerekeiket, a Pornhub vezetői pedig a pénzüket.

Előkerült az eddigi legmeggyőzőbb bizonyíték a koronavírusjárvány természetes eredetére: pont akkor, amikor új erőre kapott a laborteória, vagyis az az elmélet, hogy a vírus egy kínai laborból szabadult el. A mostani felfedezés nem perdöntő bizonyíték, de valószínűbbnek tűnik az igazából rémisztőbb forgatókönyv, hogy mégse kiküszöbölhető emberi mulasztások okozták a világjárványt.

2. VASÁRNAP

A Borízű Hang 104. adásában: Kossuth- és Haynau-díjak, Gary Lineker és a fontbaloldal a megváltozott brit futballközegben, a Barcelona bírói, Orbán lenyeli Petőfit, a vendégek meg az áremelést.

A holland-magyar Mariёlle van Luijk évek óta magyar népviseleteket gyűjt, és ezeket megörökíti magán az Instagramján. Amióta itt él, még jobban felpörgött a gyűjtőszenvedélye: falvakba jár, öltöztetőnőkkel találkozik, és így nemcsak a magyar identitását találta meg, hanem annál sokkal többet.

Marielle van Luijk otthonában
photo_camera Marielle van Luijk otthonában Fotó: Bankó Gábor/444

3. HÉTFŐ

Radikális nő vette át a legnagyobb baloldali párt irányítását, így a posztfasiszta Giorgia Meloni hirtelen szembetalálta magát a nemezisével.

Gazda Albert szerint a kazahok máris unják a Nazarbajev-utód Kaszim-Zsomart Tokajev felülről vezérelt demokratikus kísérletét.

photo_camera Fotó: URBANANDSPORT/NurPhoto via AFP

Megjelent az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület legfrissebb jelentése, ami szerint már nem tűnik elkerülhetőnek az eddig kitűzött klímacél, de azon sok múlik, hogy ott meg tudjuk-e fogni vagy vissza tudjuk-e fordítani a klímaváltozást. Az IPCC elnöke szerint viszont sétálunk, miközben rohannunk kellene a cél felé.
Megjelent az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület legfrissebb jelentése, amely szerint már nem tűnik elkerülhetőnek az eddig kitűzött klímacél, de azon sok múlik, hogy ott meg tudjuk-e fogni vagy vissza tudjuk-e fordítani a klímaváltozást. Az IPCC elnöke szerint viszont sétálunk, miközben rohannunk kellene a cél felé.

4. KEDD

A Credit Suisse alkalmazottai megrohanták a fejvadászokat, hamarosan több 10 ezer banki állás szűnhet meg, főleg Svájcban szűnhet meg sok munkahely, miután a UBS beolvasztja a riválisát.

A Deutsche Bank székháza Frankfurtban
photo_camera A Deutsche Bank székháza Frankfurtban Fotó: HELMUT FRICKE/dpa Picture-Alliance via AFP

Két nap alatt kétszer léptek át a magyar ellenálláson az EU-ban és a NATO-ban: Londonban Varga Judit nélkül írtak alá közleményt az EU-s igazságügyi miniszterek hétfőn, majd kedden a NATO főtitkára közölte Szijjártóval, hogy akarata ellenére meghívja az ukrán külügyminisztert egy találkozóra. A magyar diplomácián egyre könnyebben lépnek át a nyugati szövetség szervezetei.

Bede Márton szerint Amerika csak nézi, ahogy Kína kibékíti Iránt Szaúd-Arábiával.

5. SZERDA

Magyarországon a törvény sem véd meg a propaganda hazugságaitól: hiába van ítélet, a TV2 nem hajlandó leközölni, hogy hazugságokat terjesztett Juhász Péterről, és még a jog sem képes kikényszeríteni ugyanezt.

Zárul a világ az oroszok előtt: a hágai elfogatóparancs nem juttatja rövid úton a vádlottak padjára Putyint, de az orosz diplomáciai offenzívák elé akadályokat gördít, és az eddig is szorongatott elit lehetőségeit tovább szűkíti.

photo_camera Fotó: ANGELA WEISS/AFP

A Wednesday főszereplőjének legutóbbi megnyilvánulása a karrierjének is véget vethetne, de ez már nem az a világ: Jenna Ortega kritikusan fogalmazott az őt ismertté tevő sorozatról, amire „nem a legbüszkébb”, a 2000-es évek végén Katherine Heiglt hasonló miatt gyakorlatilag száműzték Hollywoodból, de azóta eltelt pár év.

6. CSÜTÖRTÖK

Cs. Éva állítja, hirtelen elhatározásból jelentkezett végrehajtónak, nem gondolta át, mibe fog ez kerülni, majd szinte spontán elfogadta Schadl 40 milliós kölcsönajánlatát, igen magas kamattal, és papírt se írtak róla.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Rényi Pál Dániel elment az egyik Scrutonba megnézni a beszélgetést Németh Balázzsal, és arra jutott: neki nincsenek barátai, neki felesége és Orbán Viktor van.

7. PÉNTEK

A világ legbonyolultabb gépétől zárták el Kínát: az ASML cég chipek gyártásához használt legmodernebb gépét 30 év alatt készítették el, a világon senki sem gyárt hasonlót, és csak ezzel lehet a legjobb chipeket előállítani, és az USA elérte a holland kormánynál, hogy Kína ne juthasson hozzá a gépekhez.

Még a CDU-t is meglepte, hogy 22 év után ők adhatják Berlin polgármesterét: a csillagok szerencsés együttállásának köszönhetően a kereszténydemokraták protestpárti szerepben találták magukat. A zöldek győzelemre készültek, de ijesztő volt az autóellenességük.

Kai Wegner és Franziska Giffey sajtótájékoztatót tart az egyik koalíciós tárgyalás után
photo_camera Kai Wegner és Franziska Giffey sajtótájékoztatót tart az egyik koalíciós tárgyalás után Fotó: FABIAN SOMMER/dpa Picture-Alliance via AFP

Ki az az orosz nő, akit Putyin mellett szintén köröz a hágai Nemzetközi Bíróság? Az ICC szerint Marija Lvova-Belova vezetésével több ezer gyereket és fiatalkorút vihettek át a határ orosz oldalára a megszállt ukrán területekről, és sokan közülük orosz nevelőcsaládhoz kerülhettek.