2000 mumifikált kosfejet tártak fel Abüdosznál

Történelem
2023 március 26., 10:49

Legalább 2000, ptolemaioszi korból származó, mumifikálódott kosfejet és egy palotaszerű óbirodalmi építményt tártak fel II. Ramszesz templomában az ókori Abüdosz városában, Dél-Egyiptomban.

photo_camera Fotó: EGYPTIAN TOURISM AND ANTIQUITIES/Anadolu Agency via AFP

A templomban mumifikálódott anyajuhokat, kutyákat, vadkecskéket, teheneket, gazellákat és mongúzokat találtak a kosfejekkel együtt, amikről úgy gondolják, hogy fogadalmi felajánlások, amik azt jelzik, hogy 1000 évvel halála után is tisztelték II. Ramszeszt – közölte a turisztikai és régiségügyi minisztérium.

Abüdosz Kairótól kb. 435 km-re délre, Egyiptom egyik legnagyobb, bár kevésbé látogatott régészeti lelőhelye. A koraókori egyiptomi királyi nekropolisz Ozirisz isten imádatának zarándokközpontja volt. (A ptolemaioszi korszak kb. három évszázadot ölelt fel a római hódításig, i. e. 30-ig.)

photo_camera Fotó: EGYPTIAN TOURISM AND ANTIQUITIES/Anadolu Agency via AFP

Az ásatásokat a New York-i Egyetem ókorivilág-kutató intézetének kutatói végezték.

A mumifikálódott állatmaradványok mellett a csapat feltárt egy hatalmas, az Óbirodalom hatodik dinasztiájából származó palotát – aminek a falai kb. öt méter vastagok – és számos szobrot, papiruszt, ősi famaradványokat, bőrruhákat meg cipőket. (Reuters)