Lefoglalták Banksy mentőhajóját az olaszok

külföld
2023 március 26., 18:29

Nem hagyhatja el a szicíliai Trapani kikötőjét az a mentőhajó, amit évek óta finanszíroz Banksy, a világ leghíresebb graffitise és street-art művésze. A Louise Michel nevű hajó olyan embereket szokott kimenteni a tengerből, akik Észak-Afrikából próbálnak Európába jutni, de a Földközi-tengeren bajba kerülnek.

Az olasz partiőrség állítása szerint a hajó a hatóság utasítása ellenére nem tért vissza Szicíliába egy mentőakció után, hanem máltai területre haladt tovább, hogy három másik mentőhajónak segítsen. A hivatalos indoklás szerint azért hívták vissza a Louise Michelt, nehogy túlzsúfolttá váljon. A hajó most tétlenül várakozik, 178 emberrel a fedélzetén.

photo_camera A Louise Michel 2020-ban Fotó: THOMAS LOHNES/AFP

Mindez azért lehetséges, mert februárban - az ENSZ tiltakozása ellenére - magatartáskódexet fogadott el az olasz parlament a mentőhajókra vonatkozóan. Az új előírás szerint egy-egy mentőakció után a hajók kötelesek haladéktalanul kikötni, ahelyett, hogy újabb akcióba fognának. A civil és jótékonysági szervezetek hajói mostanáig sokszor napokat töltöttek a tengeren, és több körben mentették az embereket, mielőtt visszatértek volna Olaszországba.

Giorgia Meloni, az ország tavaly megválasztott miniszterelnöke és a posztfasiszta párt vezetője szerint a mentőhajók arra ösztönzik az Európába igyekvőket, hogy vállalják az életveszélyes utat a Földközi-tengeren.

A Louise Michel Twitterén azt írják, több tucatnyi megmentésre váró csónakról tudnak, mégsem segíthetnek a vizen veszteglő embereken.

„Az európai hatóságok tisztában vannak vele, hogy bajba jutott emberek vannak a tengeren, mégsem hagyják, hogy a Louise Michel elhagyja a kikötőt, és segítsen. Tegnap két helyszínen haltak meg emberek. Ezek nem véletlen vagy tragikus halálesetek. Ezek szándékosak.”Az elmúlt napokban több hajó elsüllyedt Tunézia partjainál, az egyik esetben 29 szubszaharai ember halt meg.

(Reuters)