A védelmi miniszter kirúgása után tízezrek tüntettek Izraelben

külföld
2023 március 27., 04:22

Tízezrek vonultak az utcákra szerte Izraelben azután, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök menesztette védelmi miniszterét, aki szembement a vitatott bírósági reformmal, írja a BBC.

Jeruzsálemben a rendőrség vízágyúkat vetett be Netanjahu házának közelében.

Tel-Avivban tüntetők két órán keresztül zárták el az egyik főútvonalat, ott is vízágyúkat, valamint lovasrendőröket vetettek be.

A Fehér Ház aggodalmát fejezte ki, az USA elnökének szóvivője kompromisszumot sürget.

A január 4-én bejelentett igazságügyi átalakítási terv az elmúlt évek legsúlyosabb politikai válságába sodorta Izraelt, miközben tömeges tüntetések söpörtek végig az országon.

Tüntetők tel-avivi útblokádja
photo_camera Tüntetők tel-avivi útblokádja Fotó: AHMAD GHARABLI/AFP

A törvénycsomag első részét már elfogadták, eszerint a legfelsőbb bíróság ezentúl csak akkor függesztheti fel a kormányfőt, ha ő maga bejelenti, hogy fizikai vagy szellemi okokból nem képes ellátni hivatalát. Az intézkedés Netanjahut védi, akit korrupcióval vádolnak.

Az izraeli kormánykoalíció még pészahig megszavazná az igazságügyi rendszer függetlenségét lényegében felszámoló tervei közül a bíróválasztó bizottság átalakítását, viszont a többi erre irányuló törvény tárgyalását a kirobbant tiltakozások hatására elhalasztották.

Bede Márton elemzése az izraeli antidemokratikus folyamatokról.