Az űrbe lövi a Vatikán Ferenc pápa üzenetét

vallás
március 27., 19:48

A Vatikán a világűrbe készül eljuttatni egy digitális minikönyvet, sőt, "nanokönyvet", Ferenc pápa üzenetével - közölte hétfői római sajtótájékoztatóján az Apostoli Szentszék. A könyvecskét a SpaceX amerikai vállalat Falcon 9 hordozórakétája helyezi majd Föld körüli pályára 525 kilométer magasan. A rakéta június 10-én indul a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról.

Az alig 2 milliméteres, mikrovéséssel készült elektronikai eszközt egy napelemekkel ellátott, mintegy harminc centiméteres négyszögletes műhold (CubeSat) belsejében helyezik el, amelyet a torinói műszaki egyetem diákjai építettek. A Spei Satelles (a remény műholdja) elnevezésű programot a Vatikán, az Olasz Űrügynökség és több olasz intézet közösen valósítja meg. Az együttműködés célja, hogy eljuttassák a remény szavait "a földi határokon túlra" - magyarázta Giorgio Saccoccia, az Olasz Űrügynökség elnöke.

A nanokönyv a Ferenc pápa által 2020. március 27-én, a Covid-19-világjárvány tombolása idején elmondott, reményre buzdító beszédét tartalmazza. Ezen a napon a katolikus egyházfő - egyedül a kihalt és eső áztatta Szent Péter téren - felszólította a "riadt és elveszett" világot, hogy vizsgálja felül a prioritásait. (MTI)