Ezt nem ússza meg Putyin, mindenért felelni fog, mondta két fontos putyinista, mikor azt hitték, nem hallja őket senki

külföld
2023 március 27., 17:38

„Látod, mit művelt? – mondja az egyik a telefonvonal egyik végén. – Felpakolta őket a sakktáblára, egymás ellen, bazmeg. Hogy magát mentse, bazmeg.” Mire a másik a vonal másik végén: „Nem fogja megúszni. Felelni fog mindenért. Ez itt köztársaság, föderáció, elnöki rendszer. Az elnök felel mindenért. Mindenért. Számon fogják kérni.”

Akiről szó van: Vlagyimir Putyin. Akik beszélnek róla – nem százszázalékos bizonyossággal ugyan, de nagyon nagy valószínűséggel –: Joszif Prigozsin zenei producer és Farhad Ahmedov milliárdos üzletember, az orosz kulturális-gazdasági élet befolyásos szereplői. Ami közös bennük: egészen eddig úgy ismerte őket a nyilvánosság, mint elkötelezett putyinistákat.

Joszif Prigozsin főként felesége, Valerija Prigozsina énekesnő menedzsereként szerepelt a hírekben az utóbbi években (voltak más népszerű ügyfelei is). Sem a férj, sem a feleség nem titkolta, hogy az elnök tágabb környezetéhez tartoznak, választási kampányaiban aktív szerepet vállaltak.

A producernek nincs köze Jevgenyij Prigozsinhoz, a Wagner zsoldoscsoport alapítójához, csak névrokonok. Farhad Ahmedov azeri származású üzletember-politikus, régebben tagja volt az orosz szenátusnak. Nortgaz nevű, a Gazprommal együttműködő cége révén a stratégiai fontosságú iparág jelentékeny figurája, vagyonát 1,7 milliárd dollárra becsüli a Forbes. Ez elég volt ahhoz, hogy felkerüljön a nyugati szankciós listákra, jachtja is ott ragadt a hamburgi kikötőben.

photo_camera Farhad Ahmedov jachtja Hamburgban, 2022 májusában Fotó: GEORG WENDT/dpa Picture-Alliance via AFP

35 súlyos perc, bljagy

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.