Hamarabb megállhat a népesség növekedése - és még atomháború se kell hozzá

külföld
2023 március 27., 11:17

Lehet, hogy mégsem robban a népesedési bomba? Egy Guardian által idézett tanulmány szerint a vártnál hamarabb és alacsonyabb szinten éri el a bolygó a legmagasabb népességszámot. És ehhez még nukleáris háború vagy világméretű halálos járvány sem kell.

A Föld népessége jelenleg 8 milliárd fő. Az ENSZ tavalyi becslése szerint 2050-re 9,7 milliárdan leszünk, majd évtizedekig nőni fog még a népesség. Egy német, egy svéd és egy norvég kutatóintézetet magába foglaló kollektíva, az Earth4All kutatói szerint túlzó a világszervezet becslése, a Föld lakosságszáma ugyanis2046-ra se éri el a 9 milliárdot, 2100-ra pedig 7,3 milliárd alá csökken.

A tanulmány ugyanúgy az 1968-ban alakult Római Klub megbízásából készült, mint az 1972-es A növekedés határai, ami arról szólt, milyen lehetőségei vannak az akkori, folyamatos és végtelen növekedésre alapozó gazdasági modellnek egy véges bolygón, és arra jutottak, hogy a kapitalizmus fejlődésének akkori trendjei alapján nem sok. Az emberiségben ekkor tudatosult: a növekedésnek vannak határai.

A kutatók figyelembe vettek olyan tényezőket is, mint az egyre több embert és egyre magasabb szinten elérő oktatás, ez különösen a nők esetében hathat a születésszámra, vagyis leegyszerűsítve: minél iskolázottabb valaki, annál kevesebb gyermeke születik. De a jövedelmi szint emelkedése, a nők megjelenése a munkaerőpiacon is kevesebb gyerek születését eredményezheti bizonyos társadalmakban.

Utasok a csengcsoui vasútállomáson
photo_camera Utasok a csengcsoui vasútállomáson Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

Nagy örömködésre így sincs ok. A tanulmány szerint a teljes összeomlást ugyan elkerülhetjük a következő évtizedekben, de a regionális társadalmi különbségek tovább nőnek. A legkiszolgáltatottabb helyzetben a rosszul kormányzott, ökológiailag sérülékeny országokban élők lesznek - ez mondjuk most sincs másképp.

A kutatók szerint a jelenlegi túlzott fogyasztást és termelést még valamilyen módon kezelni kell, ez nagyobb gond a népesség növekedésénél.

A csökkenő népességszám új problémákat hozhat, ezeket Magyarországon is már nap mint nap tapasztaljuk: munkaerőhiány lép fel a gazdaság számos ágazatában, az elöregedő társadalom pedig nagy nyomás alá helyezi az egészségügyi intézményeket.

Van egy optimistább forgatókönyv is. Eszerint 2040-ben érjük el a 8,5 milliárdos csúcsot, majd 2100-ra 6 milliárdra csökkenhet bolygónk lakossága.

És mi kell ehhez? A gazdagok adójának növelése, amiből jobb oktatást és szociális szolgáltatásokat lehet finanszírozni. Mi sem egyszerűbb.

Cikkeink a témában:

Egyre többen élünk ezen a bolygón, és ebbe fogunk belepusztulni

Se Magyarországnak, se más országnak nincs szüksége se több gyerekre, se bevándorlókra