Visszatért Kínába Jack Ma

külföld
2023 március 27., 12:46

Ismét Kínában látták Jack Mát, az Alibaba alapítóját, aki azóta nem járt az országban, hogy 2020 őszén magára haragította a kínai kormányt. Ma először Hongkongban tűnt fel, ahol barátokkal találkozott és ellátogatott egy nemzetközi művészeti vásárra, majd egy iskolában járt Hangcsouban, a kelet-kínai városban, ahol az Alibaba székhelye is található. Az Alibaba tulajdonában lévő South China Morning Star beszámolója szerint az iskolában a mesterséges intelligencia jelentette kihívásról beszélt a diákoknak.

Jack Ma, az Alibaba alapítója
photo_camera Jack Ma, az Alibaba alapítója 2019-ben. Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Az 58 éves milliárdos, aki angoltanárból lett Kína egyik leggazdagabb embere és legbefolyásosabb vállalkozója, azután tűnt el az országból, hogy 2020 októberében egy pénzügyi konferencián azt mondta, a kínai bankok mentalitása a zálogházakéra emlékezteti, utalva arra, hogy ezért a kínai kormány pénzügyi szabályozása a felelős. Az Alibaba anyacége, az Ant Group ekkoriban szeretett volna tőzsdére menni, a kínai pénzügyi felügyelet viszont hirtelen nagyon komoly problémákat talált a cégnél, így törölni kellett a részvénykibocsátást.

Ma ezután jobbnak látta elhagyni az országot. A Financial Times információi szerint fél évet Japánban töltött, de látták Spanyolországban, Hollandiában, Thaiföldön és Ausztráliában is. Távollétében lényegében ki is fúrták a cégéből. Az Ant Group 2022 januárjában bejelentette, hogy módosul a tulajdonosi struktúrája, hogy egy részvényes vagy részvényesek egy csoportja ne tudja átvenni az irányítást a cég fölött. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hiába rendelkezik Ma a részvények több mint 53 százalékával, a szavazati súlya 6,2 százalékra csökken, vagyis nem több, mint a többi részvényesnek. (BBC)